Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GVH összesen 80 millió forint büntetést szabott ki azokra a cégekre, amelyek versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek egymással a szúnyogirtó koncentrátum, valamint szúnyog-irtószer gyártás és forgalmazás, illetve a szúnyogirtás, szúnyoggyérítés piacán - adta hírül a hivatal.

A GVH többféle problémát talált:

  • Bayer Hungária Kft. és a Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt. 2010-ben és 2011-ben megállapodott abban, hogy a Corax-Bioner nem kezd saját szúnyogirtó anyag gyártásába, hanem továbbra is a Bayer K-Othrin koncentrátumát vásárolja jelentős árkedvezmények fejében. A 2011. évre kötött megállapodás arra is kiterjedt, hogy a Corax-Bioner tartózkodik a Bábolna Bio Kft. - saját gyártású - hasonló termékének vásárlásától is. A megállapodások megkötésében részt vett a Bayer AG cégcsoportjának két külhoni tagvállalata is.
  • A Corax-Bioner és a Farmmix Kft. megállapodott egymással a szúnyogirtó anyagok hígításával előállított szúnyogirtó szerek piacán abban, hogy a Corax-Bioner azzal a feltétellel adja tovább a Bayertől vásárolt szúnyogirtó anyagot a Farmmix Kft.-nek, hogy utóbbi nem ad ajánlatot a Corax-Bioner törzsvevő-üzletfeleinek, azaz a szúnyoggyérítő vállalkozások meghatározott körének 2010-ben;
  • A Corax-Bioner és a Gergely Air Kft. - a Szemp Air Kft. közreműködésével 2010. június 3-án létrejött versenykorlátozó célú találkozó keretében - felosztotta egymás között a szúnyoggyérítési piacot, és e felosztás a 2011. évben a velencei-tavi, a tisza-tavi és a szigetközi régióban kiírt - részben közbeszerzési - eljárásokra terjedt ki.