Már az MSZP is vitatja?

Míg a szaktárca az ágazati reform egyik legnagyobb sikerének tartja a gyógyszer-gazdaságossági törvény megalkotását, addig az érintett piaci szereplők a bevezetése óta tiltakoznak ellene.
NAPI Online, 2007. november 27. kedd, 08:15
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A közelmúltban szocialista képviselők is megszavazták azt a módosító indítványt az országgyűlés költségvetési és egészségügyi bizottságában, amely alapján a gyógyszer-gazdaságossági törvényben meghatározott évi négy helyett csak kétszer változtathatnák jelentősen az orvosságok árát. A liberálisok szerint a gyógyszer-gazdaságossági törvény lényegét kérdőjelezik meg a módosítást kezdeményező MSZP-s politikusok.

A gyógyszerpiac szereplői is kinyilvánították véleményüket. A liberálisok álláspontjával szöges ellentétben szerintük éppen a betegek érdekét szolgálja, hogy a ritkább árváltoztatás következtében kiszámíthatóbbá válik a gyógyszerellátás. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint tévedés azt hinni, hogy a negyedévenkénti fixesítés, illetve az elvártnál drágább gyógyszerek kizárása a támogatásból a költségvetés és a betegek érdekét szolgálja. A delistázás, vagyis a legolcsóbbnál 20 százalékkal drágább gyógyszerek kizárása a támogatási körből az adott gyógyszert szedőket bizonytalan helyzetbe hozza és orvosszakmailag nem indokolt váltásra kényszeríti, annak ellenére, hogy a beteg kifizetné a magasabb térítési díjat.

Az Egészségügyi Minisztérium kizárólag pozitív tapasztalatokról tud beszámolni a gyógyszer-gazdaságossági törvény kapcsán. Közlésük szerint az új rendszer legfontosabb eredménye, hogy már hazánkban sem fizetünk többet a generikumokért, mint Nyugat-Európában vagy a szomszédos országokban. Az alkalmazott technika biztosítja, hogy a lejárt szabadalmú termékkörben az árak gyorsan és hatékonyan csökkenjenek, ami megtakarítást hoz a kasszának és a betegeknek egyaránt.

A térítési díjak a januári támogatáscsökkentés következményeként jelentősen nőttek volna 2007-ben, a fixesítés jelenlegi szabályainak köszönhető, hogy míg 2006. szeptemberében a betegek összesen 8,6 milliárd forint térítési díjat fizettek, addig 2007. szeptemberében "csupán" 8,8 milliárd forintot, vagyis a folyamatos árcsökkenés hatására konszolidálódtak a betegterhek.
A szaktárca elismeri: a patikusok veszteségeket szenvedtek el az idei árcsökkentések miatt, ám figyelmeztetnek arra, hogy nem az évente négy alkalommal történő fixesítés okozza a készleteik leértékelődését, hanem a minden hónap elején életbe lépő árcsökkentés. Az évi kettőre csökkentett fixesítési alkalmak következtében sem fog mérséklődni a patikák vesztesége, a készleteik továbbra is minden hónap elején leértékelődnek.

Az illetékesek hangsúlyozzák: a legolcsóbb és a legdrágább készítmények árai közti különbséget a betegek fizetik, és a delistázás megvédi a betegeket attól, hogy a legolcsóbb és a legdrágább termék között nagy legyen az árkülönbség. A jogalkotók felelőssége, hogy a gyógyszergyártók ne élhessenek vissza a betegek alulinformáltságával az árképzésük során, így a delistázás eltörlése felelőtlenség a betegekkel szemben.

A fixesítéssel elért megtakarítások a minisztérium szerint fedezetet nyújtanak arra, hogy új készítmények kerüljenek a támogatotti körbe, ráadásul érdemi többletforrás bevonása nélkül. Az idén három alkalommal volt fixesítés. Az áprilisi átárazás a kasszának 14, a betegeknek 8 milliárd forintos megtakarítást eredményez éves szinten, míg a júliusi fixesítés a kasszának 7,2 milliárd forintot, a betegeknek 3 milliárd forintot, a legutóbbi, októberi pedig a kasszának 6, a betegeknek 4 milliárd forintos évi megtakarítást eredményez - állítja a minisztérium.

HOZZÁSZÓLÁSOK