Már Budapesten is hiányzik a gyerekorvos

Túl kevés a házi gyerekorvos Magyarországon, sok praxis betöltetlen, a dolgozó orvosok átlagéletkora pedig 60 év – mondta Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
Domokos László, 2017. március 16. csütörtök, 17:08
Fotó: Stocksnap

A főigazgató szerint több okra vezethető vissza az, hogy kevés a gyerekorvos Magyarországon. Az egyik az, hogy csökkent a társadalmi bizalom a gyerekorvosokban. Ezenkívül sok orvos - főleg a 30-40 éves korosztály - külföldre ment dolgozni, sokan pedig speciális területet választottak maguknak. Így vannak olyan részterületek, ahol jelentős orvoshiány alakult ki.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága készített egy belső felmérést a házi gyermekorvosok létszámáról. Ebből az derült ki, hogy körülbelül 1500 orvos van az országban, ám a betöltetlen praxisok száma százas nagyságrendű, az orvosok átlagéletkora pedig 60 év körül van.

Már a fővárosban is létezik olyan körzet, amely nincs betöltve, tehát a nagyvárosokat is eléri ez a folyamat - mondta Velkey György az InfoRádió Aréna című műsorában. Sok helyen felnőttekre specializálódott orvos látja el az alapellátásban a gyerekeket.

Sokat segíthet a jelenlegi rendszeren, hogy második éve működik az a központi rezidens keret, amelyet háziorvosi ellátásra lehet fordítani. A szakember szerint ez várhatóan pótolja majd az alapellátásból a hiányzó gyerekorvosokat.

A hálapénz megszüntetéséhez pedig közösen kitervelt, bizalomra épülő útkereséssel lehet eljutni a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint. Véleménye szerint ez részint pénzügyi, jelentős részben pedig szabályozási kérdés. Több olyan tabukérdésről kell beszélni, és konszenzusra jutni, amelyek a hálapénz mögött vannak. Ilyen tabutéma lehet Velkey György szerint az, hogy a hálapénz tulajdonképpen egyfajta díjtétel az egészségügyben dolgozók számára. Véleménye szerint a tiltás és a módszeres üldözés ugyanakkor rossz metodika lenne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.03.29 12:52

Mindebből mi következik?
Az, hogy a hiány az egészségrontáshoz vezet.
kevesebben leszünk, a statisztikák ( óh! ) rosszabbak lesznek.
Orvost nem lehet termelni, gyorsította előállítani.
A 60 éves átlagéletkor arrafelé mutat, hogy kedves gyógyítóink már maguk is nagyrészt "tárgyai" a felnőtt-gyógyítás processzusainak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html