A tájékoztató kiadványok - 1 darab jelentkezési lap melléklettel - könyv formában januárban kerülnek a boltok polcaira. A tájékoztatók hivatalos kiegészítése január végéig jelenik meg a Felvi.hu-n. Ez tartalmazza majd a felsőoktatási szakképzéseket és az osztatlan tanári mesterszakokat, valamint az ezekhez kapcsolódó felvételi tudnivalókat (az online, valamint a januárban megjelenő nyomtatott kiadványba ezek az információk nem kerültek be). Szintén a hivatalos kiegészítés tartalmazza majd, a december 31. utáni esetleges módosításokat a meghirdetett képzésekben.

A 2013 szeptemberében induló képzésekre 2013. február 1-jétől március 1-jéig lehet majd jelentkezni. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011-es törvény alapján egy felvételiző összesen legfeljebb öt képzést jelölhet meg. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor. (Nem szükséges azonban egymás után szerepelniük a listában. Például lehet az ösztöndíjas képzés az első, míg az önköltséges az utolsó, ekkor is egy jelentkezési helynek kell számolni őket, ha a két jelentkezés csak finanszírozási formájában tér el egymástól).

A jelentkezési időszak a tájékoztatók január végén megjelenő hivatalos kiegészítése után, február 1-jével indul és március 1-jéig tart. Az e-felvételi, a felsőoktatásba történő jelentkezés online változata a jelentkezési időszak kezdetétől a jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2013. március 1-jéig kell rögzíteni, majd március 11-ig hitelesíteni azt Ügyfélkapun keresztül, vagy a kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postázásával. Az e-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a Felvin.  A Felsőoktatási felvételi tájékoztatók a korábbi évekhez hasonlóan két "kötetben" jelennek meg. Az érettségizetteknek szóló alapképzéseket és osztatlan mesterképzéseket tartalmazó tájékoztató mellett idén is külön kiadványként érhetik el a felhasználók a diplomásoknak szóló, mesterképzéseket tartalmazó tájékoztatót. A Felsőoktatási felvételi tájékoztatók elektronikus verziója ugyanúgy hivatalos tájékoztatásnak minősül, mint a nyomtatott formában megjelenő kiadványok. Az online felületen külön jelzések hívják fel a felhasználó figyelmét, mikor hagyja el a Tájékoztatók hivatalos részét, és kattint át a Felvi egyéb, nem a Tájékoztatók részeként szerkesztett tartalmaira.

A felvételi eljárás alapdíja 9 000 forint, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ezen felül további két jelentkezési hely megjelölésére van lehetőség, amiért jelentkezésenként 2 000 forint kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor. A pontszámítás alapképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a Felvi.hu-n.