BUX
41443

Már ezt is hamisítják Magyarországon

A magyar piacon értékesített kézitáskák és bőröndök több mint egynegyede hamisítvány; ezzel hazánk az egyik legfertőzöttebb EU-tagállam a kelet-közép-európai régióban. Ezen termékeknél a hamisítás éves szinten 16 milliárd forint kereskedelmi forgalmi veszteséget okoz.

Napi.hu, 2016. március 9. szerda, 11:45

Az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatala (OHIM) a védjegy- és dizájnintenzív kézitáska- és bőrönd szektorban vizsgálta a termékhamisítás hatásait. A hamisítványok okozta bevételkiesés 2007 és 2012 között az Európai Unióban elérte a forgalom 12,7 százalékát, és éves szinten 1,6 milliárd euróra becsülhető veszteséget okozott. Ehhez járul még hozzá a kormányzatok bevételkiesése (elmaradt jövedelem- és társasági adóbevétel, társadalombiztosítási hozzájárulás, áfa), amelynek nagyságát 516 millió euróra becsülte a felmérés - írja közleményében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A hamis termékek forgalmazása miatt évente 12 ezer fővel kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak a szektorban, mint lehetne.

Magyarország az élen, nagy a kár

Magyarországon a kézitáskák és bőröndök forgalmának több mint egynegyede hamisítvány. Hasonlóan magas, egynegyed feletti arányokat mutattak ki még Romániában, Szlovákiában, Litvániában és Lettországban. A vizsgált szektorban a hamisítás okozta együttes éves kereskedelmi forgalmi veszteséget a magyar piacra vonatkozóan a felmérés 52 millió euróra (16 milliárd forintra) becsülte.

"A hamisítás méreteire és gazdasági hatásaira vonatkozó számok komoly figyelmeztetésül szolgálhatnak az európai fogyasztók számára. A hamisítványok nemcsak a gyártóknak és forgalmazóknak okoznak kárt, hanem munkahelyeket vesznek el, csökkentik a kormányzati bevételeket" - mondta a kutatás hazai vonatkozása kapcsán Bendzsel Miklós, a HENT elnökhelyettese. Az elnökhelyettes az iparágban dolgozók munkahelyének megóvására a hamisítás elleni közös, európai uniós fellépést tartaná a leghatékonyabb megoldásnak.

Olaszország nagyhatalom

Az EU-ban a kézitáska- és bőröndgyártás több mint fele Olaszországra koncentrálódik, innen származik az export 40 százaléka és a munkahelyek több mint egyharmada itt található. A tagállamok közül ez az ország szenvedte el a legjelentősebb károkat a hamisítványok forgalmazása miatt. A bevételkiesés okozta veszteség becsült értéke elérte az 520 millió eurót, ami az EU-t érintő teljes veszteség egyharmadát tette ki. Franciaországban, mint a második legnagyobb exportőr országban a hamisítás miatti éves bevételkiesés 99 millió euróra tehető. Németországban a szektor bevételkiesése 231 millió volt, Nagy-Britanniában pedig 149 millió eurót ért el.