Továbbra is érdemben magasabb idén a kiskerforgalom, mint egy évvel korábban - derül ki a friss, márciusi első körös adatokból. (A második becslés adatai május 28-től érhetőek el.) A KSH új módszertana szerint készült számítás szerint a kiigazítatlan dinamika a hónapban év/év alapon 6,2 százalék volt, míg a régi, a mintavételes módszer kisebb, 3,9 százalékot hozott ki.

A tavaly júliusban indult az új dohánytermék-forgalmazási rendszer, így azóta rendelkezésre áll a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállománya. Ezeket 2014.január átveszi a KSH, emiatt 2014 első félévének kiskeradatai nem összehasonlíthatók 2013 első hat hónapjának adataival. Emiatt a KSH mindkét módszertan szerint publikálja számait. Ez azt is jelenti, hogy - az idő múlásával - a különbség majd csak az idei második félévben csökken és jövőre szűnik meg a rendszerben.

A naptárhatástól megtisztított volumen márciusban a korábbi mintavételes adatgyűjtés alapján 5,9 százalékkal nőtt, míg az új módszertan alapján még nagyobb, 8,3 százalék a növekedés. Az első negyedév egészébne pedig a bővülés az új metódus szerint 6,4 százalék, míg a régi ennél kisebb, 4,0 százalékos bővülést mutat.

Márciusi dinamika (volumen, kiigazított, év/év,%)

Új módszertanRégi módszertan
Élelmiszer és élelmiszer jellegű7,93,0
Nem élelmiszer8,48,4
Üzemanyag9,59,5
Összesen8,35,9
Forrás: KSH

A dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online pénztárgép-rendszer hatására a bevallott forgalom is megnőtt, azaz "kifehéredett" - írta a KSH.