A kínai ügyfelek akár hitelre is vásárolhatnak letelepedési kötvényt, sőt nem kell kifizetni a teljes árát sem a 300 ezer euróba, azaz 93 millió forintba kerülő állampapírnak. A lap információi szerint fél áron, 130-150 ezer euróért is letelepedési engedélyhez juthat a kevésbé módos kínai és vietnami állampolgár.

A Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) nevű közvetítőcég ebből nem is csinál titkot, hiszen honlapján is nyíltan hirdeti a hitellehetőséget. (A cég angol nyelvű honlapja ezeket az információkat nem tartalmazza, csak a kínai verzióban lehet róluk olvasni.) A bankhitelt a napilap információi szerint a China Construction Bank nevű pénzintézet nyújtja. A hitelkonstrukció alapján a bank kiegészíti a kötvény árát, viszont az állampapír futamidejének lejártakor az ügyfél nem kapja meg az általa befizetett 130-150 ezer eurónyi összeget. Az alku része, hogy a visszajáró pénzt a közvetítővállalkozás és a bank osztja el egymás

Mindez azért is érdekes, mert a kormányzati kommunikáció szerint a menekültekkel szemben azért adtak 16 ezer külföldi bevándorlónak letelepedési engedélyt, mert ők gazdagok, és Magyarországon egyéb befektetéseket is hajlandók megvalósítani. Ha azonban annyi pénze sincs, hogy lejegyezze a magyar államkötvényt, amely egyébként a világ legolcsóbb letelepedési programja, nehéz azt állítani a külföldiről, hogy nagyon módos befektető lenne - fogalmazott a Magyar Nemzet.