Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, a 199 parlamenti képviselőből 176-ot listán, egy fordulóban, megyénként választanának meg, 23-at pedig a mandátumot nem eredményező megyei szavazatokat összesítő országos listán.

Véleménye szerint az átalakítás eredményeként nyolc helyett négymilliárd forintba kerülnének az országgyűlési választások.

A kormány arra is javaslatot tesz, hogy a parlamenti képviselők tiszteletdíja a mindenkori átlagbér háromszorosa legyen, és szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés - számolt be az MTI.

Gyurcsány Ferenc hozzátette, kezdeményezik azt is, hogy csökkenjen a felére az önkormányzati képviselők száma az országban.

Az alkotmányos intézményrendszer megújítása ciklusonként százmilliárd forintos megtakarítást eredményez - derül ki a sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyagból.

A Fidesz még 2006. júniusában nyújtotta be indítványát, amely az alkotmányban rögzítette volna legfeljebb 200 főben a parlament létszámát. Az indítványt azóta mintegy 60 alkalommal nem vettek napirendre a kormánypárti többség elutasításával.