BUX
41516

Már jövőre kezdődhet a magyar nyugdíjkatasztrófa

A jövőre esedékes minimálbér-emelés miatt is bajba kerülhetnek a nyugdíj előtt állók, mert ha a cégek nem tudják kigazdálkodni a költségnövekedés fedezetét, akkor 4-6 órás foglalkoztatásra állhatnak át, ami csökkentené az érintettek szolgálati idejét, és ezzel nyugdíjának összegét.

Napi.hu, 2016. november 29. kedd, 09:38

Jelenleg a nyugdíjak átlagos összege 120 ezer forint körül alakul, ami a tervezett 0,9 százalékos emeléssel 1000-1100 forinttal nőhet jövőre. Ez nem sokat hoz a nyugdíjasoknak, az állami nyugdíjkasszát azonban már ez az emelés is megterheli - derül ki a Magyar Nemzet összefoglalójából.

A vártnál nagyobb infláció nagyobb nyugdíjemeléshez vezethet, mint ahogy egyszeri nyugdíj-kiegészítés is szóba jöhet - mint arról Orbán Viktor miniszterelnök korábban beszélt. A napilap számításai szerint bizonyos feltételek teljesülése mellett ennek segítségével jövő januárban - az országgyűlési választások előtt - 8000 forint landolhat a nyugdíjasok zsebében.

Kopogtat a baj

Az újságnak nyilatkozó szakértő szerint már 2030-tól gondok lehetnek a nyugdíjkassza finanszírozásában, mivel visszavonulnak a Ratkó-korszak szülöttei és utánuk kisebb létszámú korosztályok jönnek. Így kevesebb befizetőre esik majd több nyugdíjas. Sok nyugat-európai országban a nyugdíj-korhatár emelésével reagálnak a társadalom elöregedésére, ám Magyarországon a 2018-as választások előtt erről biztos nem lesz szó.

Ugyanakkor a minimálbér emelése már jövőre keresztbe tehet azoknak, akik a nyugdíj előtt állnak. Ha a kisvállalkozások egy része nem tudja kigazdálkodni ennek fedezetét, akkor 4-6 órás részfoglalkoztatásról szóló munkaszerződést írathat alá dolgozói egy részével. Ezzel csökkenne a szolgálati idejük, s így a várható nyugdíjuk is.