Már látni az ősz első csúnya meglepetését

A búza jóval drágább a tavalyinál, ezért a pékek a kenyér árának emelésére készülnek. Egyelőre nem tudták elérni, hogy ez a termék is az ötszázalékos áfakörbe kerüljön.
Komócsin Sándor, 2018. június 25. hétfő, 09:38
Fotó: AFP

A búza ára nagyjából 10 százalékkal magasabb a tavalyinál - mondta a Népszavának Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. A hazai 1,2 millió tonnás kenyérgabona mennyiség idén is meg lesz, a 2-2,5 millió tonnás exportba azonban növekszik a takarmányminőség aránya.

Részben emiatt két számjegyű áremelésre lenne szüksége a sütőiparnak, hogy kikecmeregjen a veszteséges, illetve alacsony, 0-2 százalékos profitot hozó működés csapdájából - állítják ágazati szakemberek. A kenyér árának emelését fel fogják vetni az őszi ártárgyalásokon. Ez is növelheti az inflációs nyomást, hiszen az élelmiszerek 13-15 százalékos súllyal esnek latba a pénzromlás ütemében.

Ezért sem értik a sütőipari ágazat szereplői, hogy miközben a tejiparnak végül sikerült elérni, hogy a feketegazdaságnak, az áfacsalásoknak leginkább kitett tartós tej többéves huzavona után 2019-től végre bekerül az ötszázalékos kedvezményes áfakörbe, a legalapvetőbb népélelmezési cikk, a kenyér ismét kimarad.

A fotó forrása: Jonannes Eisale/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2018.06.25 10:37

@europeer: "Szlovákoknál kell pékárut venni egy hétre, nem romlik meg, viszont jóval olcsóbb."
Nevetséges. Már hogyan lenne olcsóbb! 310 Ft/EUR árfolyamnál idejártak mindent megvenni, nem gondolod, hogy most már nekünk érné meg Szlovákiában vásárolni.
Itt egy mai szlovák cikk amiben pont azon siránkoznak, hogy minden baromi drága náluk. Ja és pékáru tekintetében mi vagyunk a legolcsóbbak!

"Csehországban elsősorban a gyümölcs, a zöldség, a kenyér, a tej és a tojás olcsóbb, mint nálunk, a hús és a hal azonban többe kerül. Magyarországon minden olcsóbb, mint Szlovákiában, Lengyelországban pedig csak az alkohol kerül többe. A tejhez, a tejtermékekhez és a tojáshoz Lengyelországban például csaknem a harmadával olcsóbban juthatunk hozzá, Magyarországon pedig a pékipari termékek kerülnek csaknem az ötödével kevesebbe."

https://ujszo.com/gazdasag/nalunk-legdragabb-az-elelmiszer-tersegben
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.06.25 10:10

Felesleges áfát csökkenteni, az árból úgysem jön le, csak a vállalkozó vesz belőle új autót.
Szlovákoknál kell pékárut venni egy hétre, nem romlik meg, viszont jóval olcsóbb. Elég hosszú a szlovák határ, megéri átmenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html