Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közlése szerint az építőipar teljesítménye májusban 26,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az áprilisi 29,8 százalékos visszaesés után. Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar termelése 0,8 százalékkal emelkedett a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

A megkötött új szerződések volumene 15,0 százalékkal nagyobb volt az előző évinél, de az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, május végén 10,5 százalékkal.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint nem okoztak meglepetést az építőipari termelés májusi adatai, éves alapon továbbra is jelentős a visszaesés. Ennek oka változatlanul az uniós forrásokból végzett infrastrukturális beruházások kifutása. Azonban már vannak biztató jelek. Ezek közé sorolta a termelés májusi bővülését az előző hónaphoz képest, a megkötött új szerződések volumenének növekedését, ami mutatja, hogy egyre több megrendelést kap az építőipar, valamint a kiadott új építési engedélyek számának növekedését. A szakértő szerint várható, hogy az építőipar nem teljesít majd jól ebben az évben, de a második fél évben lesznek egyre pozitívabb adatok, főként az új lakóépületek esetében. Ha jövőre ismét beindulnak az uniós pályázatok, valamint a kormányzati programok hatására erőteljesen felpörög a lakóépületek építése, az fellendíti az építőipari termelést, a legnagyobb korlátot a munkaerőhiány jelentheti.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szintén kiemelte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint májusban az előző hónaphoz képest emelkedni tudott az ágazat termelése. Ez azt mutatja, hogy az építőipar lassan "kifelé kászálódik a gödörből" A folyamat lassú lesz, de érezhető erősödést hoz majd az építőiparban, ha felgyorsul az uniós források lehívása és felhasználása. Az építőipari vállalkozások új szerződéseinek alakulása évkezdettől halmozottan nézve májusban már csaknem 6 százalékot emelkedett, miközben tavaly egész évben visszaesést mutattak az új megrendelések. Mindez szintén emelkedő trendet vetít előre a következő hónapokra.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint bár az ágazat jelentős mínuszban van, az épületépítési szerződésállomány alapján a következő időszakban megkezdheti ledolgozni hátrányát. Emellett látszik az is, hogy átalakul az építőipar szerkezete, a lakásépítéseket is magában foglaló épületépítési alágazaté lesz a főszerep. Május végén a szektor teljes szerződésállománya ugyan 10,5 százalékkal elmaradt a tavalyitól, de az épületépítési alágazat szerződésállománya 58 százalékkal haladta meg a tavaly májusi értéket, ez pedig a legmagasabb idei érték.

Az épületépítésekre vonatkozó szerződésállomány jelentős növekedése leghamarabb idén ősszel mutatkozhat meg az építőipar összteljesítményében is. A növekvő szerződésállománnyal rendelkező épületépítési alágazatnak csak egy részét adják a lakásfejlesztések, ebbe az alágazatba tartoznak a különböző kereskedelmi ingatlanok, raktárak, irodák is.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: az ágazatban jövőre várható bővülés, a harmadik negyedév végén és a negyedik negyedévben már jobb számok jöhetnek az építőiparból. Az épületépítések hó végi szerződésállománya tavaly szeptember óta minden hónapban növekedett éves szinten. Ez a későbbiekben javíthatja a mutatókat, ugyanakkor csaknem egy évre van szükség, hogy ez meglátszódjon az összteljesítményen. Jövőre beérnek az épület- és lakásberuházások, és megérkeznek majd az uniós pénzek is a szektorba, így akkor már növekedés lehet, idén viszont az ágazat éves teljesítménye negatív lesz. A 2017-es adatokat javíthatja az alacsony bázis is.