A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közölt előzetes statisztikai mérlegének adataiból kiderül, hogy a központi kormányzat betétállománya a tranzakciók eredményeként 794 milliárd forinttal nőtt márciusban és elérte az 1787 milliárd forintot, a jegybank külföldi követelései hasonlóképp 786 milliárd forinttal emelkedtek és a 156 milliárd forint árfolyamveszteséget is beleszámítva 11 364 milliárd forintot tettek ki.

A jegybank statisztikai mérlegének tanúsága szerint a bankrendszer forintlikviditása márciusban enyhén emelkedett, ami a hitelintézetek egynapos betéteinek emelkedésében jelent meg, miközben a kéthetes MNB-kötvények átlagállománya némiképp csökkent. A hitelintézeti betétek 76 milliárd forinttal, az előző havinak csaknem kétszeresére 163 milliárd forintra híztak, miközben a belföldi befektetők portfoliójában lévő kéthetes kötvények állománya 184 milliárd forinttal 4662 milliárdra csökkent.

A külföldiek ugyanakkor 151 milliárddal többet helyeztek el a kéthetes kötvényekbe, de a náluk lévő állomány ezzel együtt is csak 756 milliárd forintnyit tett ki. A havi átlagállomány alakulásával ellentétben a hó végi adatok a külföldiek jelentős, 221 milliárdos kivonulását jelzi a kéthetes kötvényekből, a belföldiek kivonulása viszont jóval kisebb, 52 milliárdos volt a múlt hónapban.

A pénzintézetek bankszámláinak egyenlege márciusban alig mozdult, a rajtuk lévő 421 milliárd forint betét a megszokott mértékű 5,5 milliárd forinttal haladta csak meg a kötelező tartalékolás mértékét.

A pénzügyi intézmények a vállalatoknak 7,5 milliárd forinttal több forinthitelt nyújtottak, mint amennyi törlesztést beszedtek tőlük, de devizában továbbra is a törlesztés összege 8,2 milliárd forintnyival meghaladta a hitelek összegét. A nem pénzügyi vállaltok ugyanakkor a hiteleknél jóval több, 72 milliárdnyi betétet helyeztek a pénzintézeteknél, és a devizabetét kivonás további 18,2 milliárd forinttal folytatódott.

A vállalatok éven túli (legfeljebb ötéves lejáratú) hitelállománya a belföldi bankrendszerrel szemben 13,5 milliárd forinttal, a folyószámla hitelek összege pedig 9,5 milliárd forinttal nőtt, csökkent viszont az ötévesnél hosszabb és az egyévesnél rövidebb vállalati hitelek állománya.

A bankrendszernél elhelyezett vállalati betétállomány márciusban 45 milliárd forinttal nőtt, alapvetően a látra szóló és folyószámla betétek 60 milliárd forintos növekedéséből eredően, míg a lekötött betétek összege 15 milliárddal csökkent.