Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A keleties áramlással érkező száraz levegő miatt, elsősorban a hét közepén a legmelegebb órákban már légköri aszályra is számítani kell.

A vegetációs időszak ezen részén a legkritikusabb meteorológiai elem a mezőgazdaság számára a csapadék szokott lenni. Bár kisebb körzetekben több is hullott a tavasszal az átlagnál, de az ország döntő részén hiány mutatkozik. Az elmúlt 8-10 nap során az ország jelentős részén hullott számottevő csapadék, a mennyisége sokfelé meghaladta a 10-15 mm-t. Helyenként felhőszakadás is előfordult, akár 50 mm-t is meghaladó csapadékösszeggel, miközben egyes területek szinte teljesen kimaradtak - olvasható az OMSZ oldalán.

A legrosszabb a helyzet az ország középső sávjában, különösen Fejér és Tolna megye térségében, ahol az elmúlt két hónap során helyenként 30 mm eső sem esett. (Elverte a jég a bordeaux-i szőlőt)

A napi maximumok az elmúlt héten a pénteket leszámítva nyárias magasságokban, többnyire 25 fok fölött, sokfelé 30 fok közelében alakultak. A talaj fölső 20 cm-es rétege kisebb körzetekben telített, de az országban általában még tartalmaz elegendő nedvességet, ugyanakkor főleg az említett két megye térségében kritikusan száraz, főleg ezeken a területeken lenne hatalmas nagy szükség csapadékra. 50-100 cm-es mélységben továbbra is országszerte van nedvesség a talajokban. Folyó és állóvizeink (a fölső 1-2 m) hőmérséklete már 20 fok fölé emelkedett.

Mi várható?

Az előttünk álló héten folytatódik a nyári idő, a hőmérséklet alig változik majd. A hét közepén csak néhol, a hét második felében már valamivel több helyen várhatók záporok, zivatarok.

Területi átlagban a vasárnap estig várható összcsapadék jellemzően 5 mm alatt marad, inkább csak nyugaton és délen van esély ettől többre. A csapadék záporos jellege miatt nagy területi különbségek alakulnak majd ki. Míg egyes körzetek szinte teljesen ki is maradhatnak a csapadékból, egyes helyeken akár felhőszakadás is előfordulhat.

A meleg időben nagyon erős lesz a párolgás, így a héten a nedvesség fogyására kell számítani a talajban. Napközben többfelé megélénkül majd a keleties szél, zivatarok környezetében azonban átmenetileg viharossá fokozódik a légmozgás. A levegő nedvességtartalma napközben mindenhol 50% alá csökken, sőt a nyugati országrészt leszámítva keddtől szombatig a déli órákban légköri aszály várható, azaz 30% alá is leesik (30 Celsius fokos hőmérséklettel párosulva), ezekben az időszakokban egyes növényeken átmeneti levélhervadás valószínű.

A kép forrása: Pixabay.