Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Patyi András (képünkön), aki a testület 2013-as megalakulása óta volt annak elnöke, a bizottság ülésén elmondta: a keddi nappal mond le az elnöki megbízatásról. Az elnök a lemondás tudomásulvételéről szóló jegyzőkönyvi döntés meghozatala idejére elhagyta az üléstermet - írja az MTI.

Az NVB 14 tagjából 11 volt jelen az ülésen, a tagok egyhangú döntéssel megállapították Patyi András elnöki megbízatásának megszűnését. Az új elnöknek Bozsóki Éva elnökhelyettes Rádi Péter megválasztását javasolta, az ellenzéki pártok ülésen résztvevő delegáltjai pedig a bizottság többi hat választott tagját, köztük Rádi Pétert is. Borbély Andrea (Jobbik) és Litresits András (MSZP) amellett érvelt, hogy elkapkodják a választást. Szerintük meg kellene várni, amíg teljes létszámban össze tud ülni a testület, hogy a legnagyobb támogatással bíró jelölt lehessen az elnök.

Az ellenzéki pártok által jelölt öt választott tag nem fogadta el a felkérést, Rádi Péter viszont igen, őt a bizottság 8 igen szavazattal, a két pártdelegált ellenszavazatával választotta meg az NVB elnökévé.
Rádi Péter ügyvéd, korábban a IX. kerületi választási bizottság tagja is volt. (Újabb népszavazási kezdeményezések buktak el.)

Az Országgyűlés 2013. szeptemberében választotta meg kilenc évre az NVB hét tagját és három póttagját, sorrendben Rádi Pétert, Bodnár Eszterkét és Lugossy-Sági Krisztinát. Rádi Péter 2015 szeptembere óta a bizottság rendes tagja, ő az elhunyt Csenterics Ferenc tag helyett ült be a testületbe. Bodnár Eszter pedig június végén írásban lemondott a tagságáról, így a bizottságnak már csak egy póttagja van, Lugossy-Sági Krisztina.

Az NVB elnöke csak az Országgyűlés által választott tag lehet, pártdelegált nem.