A Nébih tájékoztatása szerint a korábbi évektől eltérően idén előbb kezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése is, ezért a szőlőtermesztőknek már most el kell kezdeniük a védekezést. Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) Észak-Amerikából származó egynemzedékes kártevő. Fő tápnövénye a szőlő, amelynek a levélfonákán szívogat.

A megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályai által végzett felderítés alapján az országban több helyen megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó szőlőkabóca lárvája.

A védekezésre több rovarölő szer alkalmazható. A növényvédő szerek beszerzésére a termelők az idén is igényelhetnek támogatást. Az agrártárca 240 millió forintot biztosított erre a célra. A kérelmeket két körben, először március ­végéig lehetett eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz - írta a Magyar Idők.

Európa néhány országában évtizedek óta, nyugati és déli szomszédainknál több éve jelen van a jelentős gazdasági kárral fenyegető szőlőbetegség. Hazánkban 2013 augusztusában észlelték először a kórokozót a Zala megyei Lenti határában.

A kártevő a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma vektora. Ez a szőlő egyik legveszélyesebb betegsége. A fertőzés miatt a szőlőtőkék terméshozama 20, vagy akár 50 százalékkal is csökkenhet, a beteg növények száma évente a tízszeresére emelkedhet egy-egy területen. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás, terjedése azonban megállítható, ha a fertőzést szállító amerikai szőlőkabócát távol tartják az ültetvénytől a gazdálkodók.

Fotó forrása: Pixabay