Nem meglepő módon a koronavírus az összes nemzetgazdasági ág teljesítményét jelentősen visszavetette. Ugyanakkor az első két erős hónap miatt a legfontosabb ágak közül csak a mezőgazdaság teljesítménye zsugorodott éves alapon - kommentálta a legújabb részletes GDP-adatot Virovácz Péter, az ING elemzője.

A KSH a második becslésében nem változtatott, a gazdaság növekedése 2020 első negyedévében 2,2 százalékot tett ki éves összevetésben.

A felhasználási oldalon az látható, hogy a háztartások tényleges fogyasztása járult hozzá legnagyobb mértékben a GDP-növekedéshez. Ez egészen pontosan 2,6 százalékpontot jelent. A gazdaság belső keresleti oldalának másik fő összetevője, a beruházások 2016 óta először mérséklődtek, 0,6 százalékponttal visszafogva a növekedést. Az összeomló kereslet és a nehéz időszakra való felkészülés következtében a készletek rendkívüli mértékben emelkedtek.

Nagy meglepetés nem látszódik a részletes adatokban. Az év egészében 4,2 százalékkal zsugorodhat a GDP. Ezt követően jövőre 3 százalékos gazdasági növekedés jöhet - írta kommentárjában Virovácz.

Bár a járvány lelassította a gazdaságot, de a 2 százalék feletti növekedés még így is viszonylag kedvezőnek mondható - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A lassulás jobban körvonalazódik negyedéves összevetésben. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint a múlt év utolsó három hónapjához képest 0,4 százalékkal csökkent a GDP. Legutóbb ez a mutató 2016 elején, azaz pontosan négy éve volt negatív tartományban.

Az biztos, hogy a második negyedéves adat jelentős visszaesést mutat majd éves és negyedéves összevetésben egyaránt, hiszen a koronavírus-járvány miatti leállások döntően áprilisra estek. Így a második negyedévben két számjegyű csökkenésre lehet számítani, a harmadik és negyedik negyedév pedig attól függ, milyen ütemben zajlik a kilábalás. Valamint attól is, lesz-e második hulláma a járványnak és annak milyen hatása lesz a gazdaságra.

A mostani kilátások szerint az idei visszaesés után várhatóan jövőre növekedés jön, de valószínűleg 2021-ben még nem tudja majd ledolgozni a hátrányt a gazdaság - véli Németh.