Már most megbukott a 2012-es költségvetés?

Megkezdődött a 2012-es költségvetési törvényjavaslat mintegy 600 módosító javaslatáról. A kormány által támogatott sor nem írja át a lényegesen a büdzsét, így az 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 268 forintos euróval számol 2012-re, magyarán a költségvetés tervezet már most megbukott.
Papp Zsolt, 2011. november 29. kedd, 13:28
Fotó: Napi.hu

Nincs szükség a makropálya módosítására - így nyilatkozott még hétfőn Lázár János a Fidesz frakcióvezetője, vagyis a 2012-es költségvetés úgy fogja parlament elfogadni, hogy az 1,5 százalékos gazdasági növekedésre épül, holott ma már nincs olyan nem kormányzati kutatóintézet, vagy pénzügyi szervezet, amely fél százaléknál nagyobb növekedést jósolnak jövő évre a magyar gazdaságnak - sőt nem egy prognóziskészítő már arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság recesszióba is süllyedhet.

A parlament ma dönt a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott mintegy 600 módosító javaslatról - ezen módosítások után még ma délután elfogadják 2012-es költségvetés fő számait - így a hiányt. Ezt követően már csak olyan módosításokra lesz lehetőség, amely nem érinti minisztériumok kiadási és bevételi fő számait - valamint a hiányt.

A jövő évi költségvetésben 150  milliárd frontos "országvédelmi tartalék" 50 milliárdos kamatkockázati tartalék, valamint 100 milliárd frontnyi általános tartalék található - vagyis a jövő évi hiánycélt az alacsonyabb növekedési pályán ezen tartalékok zárolásával kell majd elérni. A tartalékok zárolására csak 2012 őszén kerülhet sor - ugyanakkor már most keresztet vethet a kormány a 200 milliárdnyi kamatkockázati és országvédelmi tartalékra - ugyanis ekkora zárolásra lehet szükség tervezetnél kisebb növekedési pálya miatt.

Egy ellenzéki javaslat átcsúszott a szavazáson


A költségvetési törvényhez benyújtott 600 módosító javaslatból alig 65-öt támogatott a kormány, ami nem lenne rossz arány, ám ezek felét valójában a kormány nyújtotta be saját javaslata csiszolásra. A szavazások során átcsúszott egy ellenzéki javaslat: az LMP volt a nyertes, akik azt javasolták, hogy egy milliárd forintot kapjanak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalok laborfejlesztésre.


A többség (224 igen, 26 nem 29 tartózkodással) támogatta az eva emeléséből származó 24 milliárd forintos többletbevétel elköltését: ebből a pénzből épülhet jövőre hét milliárd forintért a Puskás Ferenc Stadion, illetve az új Fradi-stadion. Ugyancsak az eva bevételekből kezdik meg az Erkel Színház felújítását - erre másfél milliárdot szavaztak meg a képviselők. Ugyancsak az eva bevételekből kapnak a bíróságok és ügyészségek 11,6 milliárd forintot illetményemelésre, illetve egy új pesti kerületi bíróság felállítására, így kívánja kormány a legjelentősebb ügyhátralékkal terhelt Pesti Központi Kerületi Bíróságot tehermentesíteni.

A kormánypárt támogatott sorban 1,5 milliárd forintot lobbizott be Rogán Antal V. kerületi polgármester a kerületének felújítására, de egy milliárdot kap a Magyar Turizmus Zrt. is kommunikációra. A kormánypártok elfogadták azt a módosító javaslatot, amely 2012-ben ideiglenes jelleggel havi 14 ezer forintos pótlékkal egészíti ki a rendőr tiszthelyettesek illetményét. Az ehhez szükséges 9 milliárd forintot a rendőrök szolgálati nyugdíjára félretett összegből vették el a képviselők. Ugyancsak elfogadták a képviselők a saját fizetésük emeléséhez szükséges 1,4 milliárd forintos kiadásnövelését - jövőre ennyivel emelkedhet a 386 képviselő bértömege, vagyis bruttó 3,6 millió forintos többletköltséget jelent képviselőnként.

Csökkenő adóbevételek - növekvő k+F járulékok

A kormány nem látja megalapozottnak saját tervezetét, ezért 27 milliárd forintról 24 milliárdra csökkentették az autósokra kivetendő baleseti adót. Tíz milliárd forinttal csökkentették a chipsadó várható bevételeit, így az eredetileg tervezett 30 milliárddal szemben már csak 20 milliárd folyna be legfrissebb számítások szerint. E két tétel a Egészségbiztosítási Alap bevételei lennének - így ennyivel csökkennek az alap bevételei az eredeti tervekhez képest. Ugyanakkor új adónemet is beállítottak a képviselők a módosító javaslatokkal: 50 millió (nem elírás 50 millió) forintos bevételt várnak a kulturális adónk nevezett pornóadóból, amit pornográf termékek után kell fizetni a forgalmazóknak.

Ugyanakkor a kormány javaslatára 22 milliárd forinttal nőnek a munkáltatók terhei - ennyivel többet kell majd a cégeknek kutatás-fejlesztési járulékok formájában befizetni, miután a kedvezményeket múlt hétfői szavazás során eltörölték a képviselők. Így jövőre a cégeknek k+f járulékként z eredetileg tervezett 23,2 milliárd forinttal szemben 45,2 milliárdot kell befizetniük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ementaler, 2011.11.29 19:02

Hadd ragadjam meg az alkalmat egy kis elmútnyócévezésre:
-Kedves forradalminemzetikolbászos kormány, az emútnyóccévben ti a seggetekben hordtátok a fejeteket?? Pedig elég idő lett volna felkészülni - valamilyen programmal, tanulni a mások hülyeségéből, elkészíteni a matek házit, nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.11.29 18:18

Megvalami"
Hogyan is indult 2011:
- jol keresok nettoja novelve (allitolagos gazdasagelenkito hatas.. rohej) mintegy 600 Mrd Ft-os tobblethianyt okozva,
- kozepesen, rosszul keresok nettoja kisse csokkent,
Hogyan zarul (eddig) 2011:
- beruhazasokat "elhalaszto" es a vart beveteleket nem hozo chipsado,
- gazolaj jovedeki adoja 13 Ft-tal megemelve,
Hogyan indul 2012:
- ha az IMF-el nem sikerul megegyezni, akkor tavaszra (valosiznuleg) sakk-matt
- kepviselok koltsegkerete no,
- kozepesen, rosszul keresok nettoja 4..8%-kal csokken,
- AFA emelkedik,

Egy alkalmazottkent dolgozo baratom par perce panaszkodott arrol, hogy a munkaadoja (sokbetus multi) -es ugy nez ki, hogy majdnem az osszes magyarorszagi aruhazukban- februarban csoportos letszamleepitest hajt vegre. A hivatalos indoklas: a csokkeno forgalom miatt. Nem hivatalosan a magasabb minimalber az ok. Igy kell sokmillio uj munkahelyet csinalni.
Par hete, 2012-re a "sotet kozepkor" jelzot hasznaltam...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.11.29 15:59

Egyszeruen hihetetlen az, hogy mar regota nyilvanvaloan nem tarthato, 2012-es kotlegvetest meg mindig 1,5%-kos novekedesre tervezik.
Egy leminositest mar megkaptunk, masik ketto fuggoben van es egy rakat elemzes, joesetben is stagnalast var jovore.
Mi kell meg a draga vezerkarunknak ahhoz, hogy vegre visszaterjenek a valos szamok es adatok vilagaba?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.11.29 15:46

Mikor elégeljük már meg ezt???
Fegyverrel kell elkergetni őket!

Mikor volt 268 a Forint, és mikor lesz újra annyi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.11.29 15:10

Hazugságra épitjük a hülyeséget !
Ráadásul mindenki tudja ezt, nyilt titok, hogy nem jók a számok, csakhogy a hitelezők is tudják és persze a hitelminősítők is...valami azt súgja, hogy ez a mindenkit hülyének nézünk politika nem jön már be, se a hitelezők, se a választók nem lesznek erre a parasztvakításra vevők mostanság :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html