Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön este terjesztette a parlament elé az ötödik alkotmánymódosítással összefüggő törvénymódosító javaslatcsomagját, amelynek része az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény megváltoztatása is.

A hatályos szabályok szerint az Ab tagjainak megbízatási ideje tizenkét év, de ha betöltik a 70 éves kort, automatikusan megszűnik a testületben betöltött tagságuk. Az Ab-törvényt módosító kormányzati előterjesztés utóbbi korlátozást helyezné hatályon kívül úgy, hogy azt már a megbízatásukat töltő alkotmánybírákra is alkalmazná, azaz nekik nem kellene 70 évesen leköszönniük. Ezzel párhuzamosan a feltételek között szerepeltetnék, hogy alkotmánybíróvá választásakor a jelölt nem lehet 70 évesnél idősebb.

A DK vasárnapi közleményében erre úgy reagált: a módosítás következtében azok "a fideszes többség által ellenzéki egyetértés nélkül megválasztott alkotmánybírák", akiket részben olyanok helyébe választottak, akiknek mandátuma a 70. éves korhatár betöltése miatt szűnt meg, e korhatár betöltése után is alkotmánybírák maradhatnak.

A DK szerint ez arcátlanság. Az ellenzéki párt tudatta egyúttal, hogy az Alkotmánybíróságot nem tekinti legitimnek.