2011 decemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - derül ki a KSH adataiból. Ezen belül a bútor és műszaki cikk üzletek dinamikus forgalmának emelkedése volt a meghatározó. Az év egészében a kiskereskedelemben így 7900 milliárd forint értékű forgalom realizálódott, 2010-hez képest a forgalom volumene lényegében nem változott. A forgalom volumene 2009 közepe óta lényegében a 2005. évi szint körül mozgott.

A végtörlesztés nem ingatta meg az év végét

A stagnálás azonban négy év csökkenése után mérsékelt jó hírnek is tekinthető. Az éven belüli dinamika szintén kedvező. Csak az első negyedév volumenindexe hagyta alul a tavalyit, máskor viszont stagnálás vagy akár mérsékelt növekedés is előfordult. Így ha a végtörlesztés valamennyire takarékosságra is késztette a lehetőséggel élőket, a költekezés elegendő maradt egy gyorsabb ütemhez. Valószínűbb azonban, hogy a teljes devizahitelüket visszafizető réteg képes volt a fogyasztását simítani, azaz csak a megtakarított vagyonában és nem a mindennapi vásárlásaiban eredményezett változásokat a visszafizetés. Az év végi másfél százalékos dinamika az éven belül a leggyorsabb növekedésnek számít, mégha el is marad a kiskereskedelem 2010 második felét jellemző magáratalálásától.

A kiskereskedelmi forgalom volumenindexe
(előző év azonos időszaka =100)

Forrás: KSH

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011-ben 7900 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 44,5 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 18,1 százaléka üzemanyag-, 13,2 százaléka bútor-, műszakicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben realizálódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24,2 százalék volt 2011-ben. Az év utolsó hónapjában, mely a kiskereskedelemben hagyományosan az év legerősebb forgalmú hónapjának számít, az éves forgalom 10,4 százaléka, 823 milliárd forint realizálódott. A decemberi értékesítés volumene 1,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Ehhez képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai decemberben lényegi elmozdulást nem mutattak, az év egészében 0,4 százalékkal növekedtek. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának növekedése folytatódott decemberben, az értékesítés volumene 4,3 százalékkal nőtt, így 2011 egészében 1,1 százalékkal haladta meg az előző évit.

A benzinfogyasztás csökkenése lehúzta a mutatót

Decemberben folytatódott az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése (-4,5 százalék) a jelentős benzinár-emelkedések következtében, így az éves elmaradás mértéke 2,3 százalék volt 2010 azonos időszakához képest. Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya 2011. harmadik negyedévben 35,8 százalék volt. A többi régió egyenként 8,9-12,2 százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból.

Az Eurostat február 3-án megjelent sajtóközleménye szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2011 decemberében és az év egészében is stagnáltak, az eurózóna országaiban decemberben 1,6 százalékkal, az év egészében 0,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok decemberben 12 tagállamban bővülést, 10-ben csökkenést mutatnak. A térség legfejlettebb országai közül az Egyesült Királyságban 6,3 százalékkal, Franciaországban 0,3 százalékkal növekedett, Németországban 0,9 százalékkal csökkent a forgalom volumene.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai decemberben már ismét, 2,8 százalékkal növekedtek, éves összehasonlításban azonban 4,5 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakától.