A sikeres műszaki vizsgán átesett autók rendszámára január 1-jétől már nem ragasztják fel azokat a matricákat, amelyek igazolják a vizsga letételét, illetve a jármű környezetvédelmi besorolását - írja a Magyar Nemzet.

Aki ezek nélkül használta az autóját, azt megbüntették a rendőrök, sőt, volt olyan is, akin az idei vizsga után kérték számon a matricák hiányát, mert a hatósági személyek nem tudták, hogy 2016-tól csak a forgalmi engedély számít.

A rendszer nagyon összetett

Az autók adatait mostantól az utakat behálózó kamerák rendszerével ellenőrzik. Ebbe a rendszerbe a mobiltraffipaxok és a rendőrautók fedélzeti komputerei is be vannak kapcsolva, így nagyon gyorsan elkaphatják a gyorshajtókat vagy más szabályt megsértőket. A központi hálózat mindent lát. Aki lejárt műszakival autózik vagy szmogriadó idején olyan rendszámmal közlekedik, amely éppen tiltott, az rövid úton számíthat a retorzióra.

Változott a műszaki vizsgák rendje is - ezúttal az autósok javára. Az ellenőrzést minden esetben meg kell előznie egy próbavizsgának. Amelyik autó ezen nem megy át, azt már nem is vizsgáztatják, így a tulajdonos megússza az ablakon kidobott vizsgadíjat. Az utóbbi egyébként 16 290 forint, ám ennyiből soha nem lehet megúszni a vizsgát, amit a szervizek összekötnek mindenféle műszaki ellenőrzéssel - jó pénzért - olvasható a lapban.