Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyomozást rendelt el a rendőrség, amiért a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött az IMF-nek - tudta meg az MTI Hírcentrum. A rendőrség hivatali visszaélés, illetve gazdasági titok megsértése miatt nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Az MNB korábban visszautasította, hogy törvénytelenül továbbítottak adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak - írja a hirado.hu..

Az Állami Számvevőszék tavaly fél éven át visszamenőleg vizsgálta a Magyar Nemzeti Bank működését. Az ellenőrzés feltárta, hogy a jegybank 2008 tavasza és 2010 augusztusa között naponta adott át adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak a hét legnagyobb hazai bank finanszírozási helyzetéről, devizatartalékairól, anélkül, hogy erről az érintett bankokat tájékoztatták volna. Az ellenőrzésről készült jelentés szerint az üzleti titoknak minősülő adatokat az MNB nem adhatta volna át az IMF-nek. Az ügyészség az ügy kivizsgálását a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályára bízta.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg - nyilatkozta a Híradónak a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Bagoly Bettina hozzátette: a nyomozó hatóság a feljelentés kiegészítése után hivatali visszaélés, valamint gazdasági titok megsértése bűntettének gyanúja miatt elrendelte a nyomozást.

A BRFK egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz. A Magyar Nemzeti Bank már a múlt héten jelezte, hogy vitatja a számvevőszék megállapításait. "Az Állami Számvevőszék a hitelintézeti törvényre hivatkozik. Ez a törvény azonban nem zárja ki azt, hogy az IMF által jogosan igényelt adatokat a Magyar Nemzeti Bank továbbítsa" - közölte Simon András, az MNB kommunikációs igazgatója.

Az országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke bejelentette: jövő hétfőre kezdeményezik Simor András jegybankelnök meghallgatását. A Fidesz kezdeményezte, hogy jövő hét hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottsága hallgassa meg Simor András jegybankelnököt.