Már selejtezi csodafegyverét a kormány

Várhatóan a jövő hétre készül el az a közfoglalkoztatottakat érintő csomag, amely elősegíti, hogy minél több közmunkás álláshoz jusson az elsődleges munkaerőpiacon – tudta meg a Magyar Idők. Az intézkedéscsomagra negyvenmilliárd forintot csoportosít át a kabinet.
K. Kiss Gergely, 2017. március 1. szerda, 19:57
Fotó: Napi.hu

Várhatóan a jövő héten elkészül az a csomag, amelynek célja, hogy minél több közfoglalkoztatott helyezkedjen el a versenyszférában - tudta meg kormányzati körökből a Magyar Idők. Információink szerint az intézkedésekre 40 milliárd forintot csoportosít át a kormány - részben a Belügyminisztérium keretéből - a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, az összegből pedig különböző munkaerőpiaci intézkedésekre lehet számítani.

Az intézkedések egyik főbb pontja a vállalkozások támogatása abban az esetben, ha közfoglalkoztatottat alkalmaznak. Emellett kiemelt szerepet kap a jövőben a közfoglalkoztatottak átképzése, akár a szakképzésen belül, akár a felnőttképzésben. Úgy tudjuk, a kormány egyéb aktív munkaerőpiaci intézkedésekkel is segítené a közmunkások számának csökkentését, azonban a részletek kidolgozása még folyamatban van.

A kormányzat célja, hogy a ma mintegy 200 ezer közfoglalkoztatottból minél többet áttereljen a versenyszektorba, elsősorban a munkaerőhiánnyal küzdő szakmákba, tehát az ország belső erőforrásból pótolná a szakemberhiányt. A közmunka teljes kivezetése viszont egyelőre nincs napirenden.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára tegnap a távirati irodának adott nyilatkozatában arról beszélt: mától ismét elindul a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program, amelyben elhelyezkedési juttatást, tehát többletpénzt kaphatnak a versenyszférában a közfoglalkoztatási jogviszony vége előtt munkát találók. A juttatás összege megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegével, 22 800 forinttal, amelyet havi bontásban, utólagos folyósítással kapnak meg a jogosultak.

HOZZÁSZÓLÁSOK