BUX
41272

Már senki se hisz a magyar növekedésben

Egyetlen hónap alatt némileg megváltozott a Reuters által megkérdezett elemzők véleménye az alapkamat alakulásáról, de július óta nagyot fordult a világ a GDP növekedési előrejelzéseket illetően.

NAPI, 2011. augusztus 17. szerda, 17:20

A korábbiaktól eltérően augusztusban már egyetlen elemző sem vár emelést középtávon a Magyar Nemzeti Banktól - derül ki a Reuters körkérdéséből. Amire hasonlóan nagy tétben lehet fogadni, hogy vágás sem lesz a jegybank jövő keddi ülésén, de a tartás időtartamát, illetve az első vágás időpontját illetően már megosztottabbak a megkérdezett magyar és külföldi szakértők.

Van, aki szerint már ősszel jöhet egy enyhítés és 5,75 százalékon fejezi be az évet a magyar alapkamat, bár a nagy többség idénre még 6 százalékkal számol. A többség 2012 első félévében vár egy vágást az MNB-től, így 2012-t 4,5-6 százalékon búcsúztathatja az alapráta.

Az idei átlagos infláció 3,9 százalék lehet, jövőre pedig 3,2 százalékos az elemzők szerint. Decemberben 3,4 százalék lehet a fogyasztói árindex, ami egy év múlva 3,1 százalékra mérésklődhet.

A felmérésben a legnagyobb változás a GDP előrejelzésekhez kapcsolódik: idén 2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, holott egy hónappal ezelőtt a prognózisok átlaga még 2,7 százalék volt. Jövőre 2,3 százalék lehet a gazdasági növekedés üteme, ami hasonlóan 0,7 százalékponttal kevesebb júliushoz képest.