Már sűrített földgáz is tankolható Budapesten

Hat budapesti szolgáltatócéggel - a BKV-val, az Elművel, a Főtávval, a Magyar Postával, a Fővárosi Csatornázási Művekkel és a Fővárosi Vízművekkel - írt alá szándéknyilatkozatot a Fővárosi Gázművek a sűrített földgáz (cng) üzemű járművek elterjesztésére.
NAPI Online, 2009. április 16. csütörtök, 09:04
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Az aláírást követően a Főgáz Köztársaság téri székházánál átadták Budapest első cng-töltőállomását.

A benzinhez és főleg a gázolajhoz képest jóval kisebb károsanyag-kibocsátást eredményező cng hazánkban sem teljesen ismeretlen üzemanyag, néhány városban - így például Szegeden - már használják autóbuszok üzemeltetésére. A legtöbb magyarországi gázüzemű jármű ugyanakkor nem ezzel, hanem a propánalapú lpg-vel működik. A cng azonban - a forgalmazó szerint - kedvezőbb égéstechnikai tulajdonságokkal bír, illetve biztonságosabbak az üzemeltetés feltételei.

Az lpg viszont lényegesen ismertebbnek számít, ráadásul olcsóbb is, hiszen literenként 154 forint körüli áron szerezhető be, szemben a 210 forintba kerülő cng-vel. Jelenleg éves szinten mintegy 30 ezer tonna lpg fogy a magyar piacon, a forgalmazáson öt jelentősebb társaság osztozik. Ezek közül a teljes forgalom 30-35 százalékával piacvezetőként a Prímagáz áll az élen, amely az országban található félezer kútból 190-et birtokol - tudtuk meg Kolos Gábortól, a cég kereskedelmi és marketingigazgatójától. Kolos egyelőre nem tart attól, hogy a cng háttérbe szorítja az lpg használatát.

Másfél százalékkal nőtt az üzemanyag-fogyasztás 2009 első negyed-évében - derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség adataiból. Ezen belül a gázolaj-felhasználás 6,2 százalékkal, 379,9 millió literre nőtt, miközben a benzinfogyasztás 3,1 százalékkal, 351,8 millió literre csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK