Levelük szerint a jelenlegi magas szálló por koncentrációt a legnagyobb valószínűséggel a felszín közeli hajnali hideg idő okozta, melynek hatására a lakossági tüzelés megkezdődött, továbbá napközben szélcsendes meleg idő volt, a városban légcsere, a levegő minőségének javulása nem jött létre.

Milyen veszélyeket jelent a légszennyezés?

Percenként átlagosan 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át körülbelül 100 négyzetméternyi légzőfelületen. A belélegezhető méretű részecskék, a szennyező, káros anyagok a légutakba bejutva egészségkárosodást okozhatnak. A szálló por (PM10) a talaj eróziójából, valamint az utak kopásából és ipari tevékenységből származó részecskéket tartalmaz.

A szállópor-koncentráció rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Ebben az időszakban többen fordulnak orvoshoz asztma és krónikus légcsőhurut, valamint szív-érrendszeri megbetegedések miatt. A szálló por részecskéi ingerlik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját.

A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A szennyező anyagok gyulladást keltenek, asztmás rohamot provokálhatnak. Hatásukra heveny, illetve krónikus légzőszervi betegségek (pl. krónikus bronchitis) egyaránt kialakulhatnak, fokozódó nehézlégzés jelentkezhet. A nyálkahártya ellenálló képessége a kórokozókkal, allergénekkel szemben csökken. Egyes kutatások szerint a légszennyezettség növelheti az agyvérzés, a szívritmuszavarok, a koraszülés, az érelmeszesedés kockázatát és árthat a fejlődő magzatoknak.

Kik vannak veszélyben?

Asztmások, tüdőbetegek és szívbetegek, idősek és gyerekek, valamint a szabadban fizikai munkát végzők számra különösen veszélyes ez az időszak.

A figyelmeztetés szerint a várandós nők, gyermekek, idősek, betegek - ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll - kerüljék a szabadban való tartózkodást, a csecsemőket ne sétáltassák. A magas por koncentráció miatt a szabadtéri sportolás - egészséges személyeknek- sem javasolt.

Érdemes a tömegközlekedést előnyben részesíteni, még a kényelmi szempontok feladásának árán is. Az avar és kerti hulladékok égetése tilos. A dohányzás elhagyásával, a lakás tisztán tartásával, a vegyszerek (dohányfüst, gáztüzelésű berendezések égéstermékei, a szigetelőanyagokból, ragasztókból kipárolgó formaldehid, a légfrissítő aeroszolokból, dezodorokból esetlegesen felszabaduló kén-dioxid, különféle rovarirtó szerek) ésszerű használatával, a beltéri szennyező anyagok szintje hatékonyan csökkenthető - olvasható a lakosságnak szánt figyelmeztetésben.