A voksolás mindenütt jogszerűen, a jogszabályoknak megfelelően zajlott le - tájékoztatták az MTI-t a választások lebonyolításának helyi felelősei.

New Yorkban, ahol a legtöbben, 216-an jelezték részvételi szándékukat, 154-en szavaztak, ami 71 százalékos részvételt jelentett. Dávid Andor, a külképviseleti választási iroda vezetője az MTI-nek telefonon elmondta, hogy 5 személyt utasítottak el, egyet lejárt iratai, négyet pedig a választási névjegyzékbe való felvétel során elkövetett adminisztrációs hiba miatt.

Washingtonban délig a 71 regisztrált szavazó közül Sándor István konzul tájékoztatása szerint 58-an adták le a voksukat, ami 82 százalékos részvételt jelent. Itt egy személyt utasítottak el, aki előzetesen nem regisztráltatta magát.

Kálmán László Los Angeles-i főkonzul elmondta, hogy a nyugati parti nagyváros magyar külképviseletén zárás előtt 3 órával 30-an adták le szavazatukat az 56 regisztrált választó közül.

Torontóban a 88 bejelentkezett szavazó közül Szabó Stefánia főkonzul szerint 61-en adták le a voksukat, ami 69 százalékos részvételt jelent. Megyeri Melinda ottawai konzul az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a kanadai fővárosban a választói névjegyzékbe bejelentkező 19 ember közül 15-en szavaztak, ami 79 százalékos részvételnek felelt meg.

A választók az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton szavazhattak Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Itt azok a magyar állampolgárok adhatták le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint május 17-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.

A választási kedv most jóval mérsékeltebb volt, mint az április 6-i országgyűlési választás esetében, amikor a választási névjegyzékbe New Yorkban 808-an, Washingtonban 291-en, Los Angelesben 314-en, Torontóban 289-en, Ottawában pedig 93-an jelentkeztek be. A részvételi arány akkor 72-87 százalék között mozgott.