Az augusztus 13-17. között végzett felmérésében megkérdezett 19 pénzügy szakértő véleménye egyhangúlag megegyezett abban, hogy a jegybank következő ülésén nem változtat az alapkamaton.

A tanács a múlt havi ülésén 15 bázisponttal rekordalacsony 1,35 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az indoklásában azt is jelezte, hogy az így beállított kamatszint megfelel a 3 százalék, plusz-mínusz egy százalékpontos inflációs cél elérését szolgáló monetáris feltételeknek és ezért hosszabb ideig nem lesz indokolt változtatni rajta.

Júliusban 0,4 százalék volt az éves infláció Magyarországon. A Reuters által megkérdezett szakértők szerint azonban jövőre 2,4 százalékra, 2017-ben pedig 2,5 százalékra emelkedik.

A legutóbbi kamatos ülés óta nyilvánosságra hozott adatok szerint a második negyedévben a gazdasági növekedés üteme az elemzői várakozásoktól elmaradó módon évi 2,7 százalékra csökkent az első negyedévi 3,5 százalékról. A lassulás azonban nem készteti majd a jegybankot kamattartó ígéretének felülvizsgálatára, mivel a lassulást a mezőgazdasági betakarítások gyenge eredménye is okozhatta, amire a jegybanknak nincsen befolyása - vélik a piaci elemzők.