Maradt az alapkamat Svájcban

Az általános piaci várakozásoknak megfelelően, a svájci központi bank (SNB) nem változtatott a szakértők szerint ultra-laza monetáris politikáján - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:38
Fotó: Shutterstock

Csütörtöki ülésén az SNB a látra szóló betéti kamatot mínusz 0,75 százalékon, a három havi LIBOR célsávot pedig mínusz 1,25 és mínusz 0,25 százalék közötti szinten tartotta.

Közleményében kiemelte, hogy a svájci frank érezhetően felértékelődött a főbb devizákhoz és a feltörekvő országok valutaihoz képest a jegybank legutóbbi, júniusi ülése óta.

A svájci központi bank értékelése szerint a svájci frank felülértékelt, miközben a devizapiacon a helyzet továbbra is törékeny.

A dokumentum hangsúlyozta egyúttal a jegybank nyíltpiaci beavatkozási készségét a frank árfolyamának a védelmében és nyomatékosította a negatív kamatláb fenntartásának a szükségességét a frankra nehezedő árfolyam-nyomás enyhítése érdekében.

Az SNB a korábbi várakozásának megfelelően továbbra is 0,9 százalékos idei inflációra számít, a jövő évre vonatkozó becslését ugyanakkor 0,1 százalékponttal 0,8 százalékra vitte le.

Kép forrása: Shutterstock


HOZZÁSZÓLÁSOK