Maradt minden az októberi kamatdöntésen

A Magyar Nemzeti Bank nem változtatott a feltételeken októberi kamatdöntő ülésén. A jegybank a legutóbbi inflációs adatokat követően lélegzetvételhez jutott, viszont továbbra is gazdasági válságot kell kezelnie, amiben kritikus szintekkel flörtöl a forint.
Rácz Gergő, 2020. október 20. kedd, 14:00
Fotó: MTI Fotó / Bruzák Noémi

Októberi rendes kamatdöntő ülésén a monetáris tanács változatlanul 0,6 százalékon hagyta az alapkamatot, és az egyéb feltételekben sem történt változás. A kamatdöntés megfelelt a várakozásoknak, leginkább azért, mert a legutóbbi inflációs adatok igazolták az MNB korábbi előrejelzését, miszerint az árak kilövését követően őszre ismét csökkenő tendenciát lehet majd megfigyelni.

Az MNB a kamatdöntést kísérő közleményét 15:00-kor publikálja. - A közlemény minden bizonnyal ráerősít a szeptemberben elmondottakra: az MNB elsődleges célja az infláció, kiemelten figyelik a folyamatokat, ha szükséges lépnek - áll a CIB Bank előrejelzésében.

A lépéseket az elmúlt hónapok alapján leginkább az egyhetes betéti kamaton keresztül finomhangolja az MNB, az alapkamathoz nem nyúl, és ebben a hónapban nincs sok esély újabb élénkítő intézkedésekre sem.

A forint továbbra is gyenge az euróval szemben Erre hivatalosan a jegybank nem figyel, azonban nyilván szem előtt tartja a fizetőeszköz árfolyamának az inflációs folyamatokra gyakorolt hatását. A kamatdöntést megelőzően 365 körül mozgott az euró-forint kereskedés. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a napokban azt mondta, a 370-es határszint az, aminél az MNB valamit lépni fog, az már olyan érték, ami boríthatja az inflációs pályát.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK