A lapot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arról tájékoztatta, hogy az államháztartás pénzforgalmi hiánya az idén kedvezőbben alakulhat az előirányzottnál. A költségvetésben több mint 316 milliárd forint tartalék marad.

A kormány eredetileg 400 milliárd forintot irányzott elő 2013-ra arra az esetre, ha a világgazdaságban Magyarország számára kedvezőtlenül alakul a helyzet. Ezeknek a kockázatoknak a kivédését szolgálta az Országvédelmi Alap létrehozása.

Az alapban rendelkezésre álló pénzösszeget a múlt évhez hasonlóan idén sem használta fel a kormány, így - egyebek mellett az alacsonyabb infláció miatti fogyasztási adóbevétel-kiesés ellensúlyozásával - hozzájárul a három százalék alatti hiánycél teljesítéséhez.

Az Országvédelmi Alap mellett a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékából is marad közel 27 milliárd forint. Vagyis összesen 343 milliárd forint tartalék marad az idei költségvetésben.

A jövő évi büdzsé szintén tartalmaz tartalékot, a 100 milliárd forintos Országvédelmi Alap mellett 120 milliárd forintos további biztonsági tartalék szolgálja a rendkívüli kiadások fedezetét - írja az újság.