Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg a központi költségvetési szervek és a társadalombiztosítási költségvetési szervek kötelezettségvállalással nem terhelt maradványairól szóló kormánydöntés - írta az MTI.

E szerint a kabinet a maradványból 53 milliárd forint visszahagyását engedélyezi azzal, hogy a visszahagyott maradványból 40,8 milliárd forint további intézkedésig nem használható fel, arra kötelezettséget vállalni nem lehet. A mellékelt táblázat szerint viszont - egyéb kisebb tételek mellett - a PSZÁF 8,2 milliárd, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 3,9 milliárd forintot használhat fel a maradványból.

Nem használhatja fel viszont - egyebek közt - az Országgyűlés az 1,8, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a 2,5, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a 16, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a 4,7 milliárd forintos maradványt, ahogy nem használható fel az uniós fejlesztések több mint 6 milliárd forintos maradványa sem.

A kormány döntésére az államháztartási törvény legutóbbi, a stabilitási alappal összefüggésben a parlament elé terjesztett, március végén kihirdetett módosítása ad lehetőséget. E szerint a központi költségvetési szerv és a fejezeti kezelésű előirányzatok kötelezettségvállalással nem terhelt előirányzat-maradványának elvonásáról vagy felhasználásáról a kormány dönt; az elvont előirányzat-maradvány a központi költségvetést illeti meg.

A törvényjavaslatot akkor azzal indokolta a nemzetgazdasági miniszter: a módosítás lehetővé teszi, hogy a kormány a tárgyévet követően döntsön a kötelezettségvállalással nem terhelt maradványok újbóli felhasználásának engedélyezéséről.