Szerdán több helyszínen - többek között a Kossuth Lajos téren, a Nemzeti Múzeumnál, a budai Várban - rendeznek ünnepi programokat, megemlékezéseket, demonstrációkat. A rendezvények miatt az érintett belvárosi fő közlekedési útvonalakat lezárják, ezért több közösségi közlekedési járat forgalma, útvonala változik.

Hogyan lehet megközelíteni az ünnepi rendezvényeket?

Zászlófelvonás a Kossuth Lajos téren (9:00): a Kossuth Lajos tér leggyorsabban és legkényelmesebben a Deák Ferenc tér felől az M2-es metrópótló busszal, a Batthyány tér felől a D2-es átkelőhajóval, emellett a belváros felől a 70-es vagy a 78-as trolibusszal közelíthető meg. A 2-es villamossal reggel 7 és 10 óra között csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) ideiglenes végállomásig lehet utazni.

Díszünnepség a Nemzeti Múzeumnál (10:30): a múzeumi díszünnepség az M2-es metró Astoria vagy az M3-as és az M4-es metró Kálvin tér állomásától gyalogosan közelíthető meg.

Programok a budai Várban (10:00-18:00): a Vár március 15-én délután a Deák Ferenc tér felől a 216-os buszjárattal, a Széll Kálmán tér felől egész nap a 16A busszal, vagy a Clark Ádám térről a Budavári Siklóval közelíthető meg - írja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Mely járatok útvonala módosul?

Az M2A állomáspótló autóbusz várhatóan 15:40 és 16:30 között a Kossuth Lajos tér felé az Erzsébet tér-József Attila utca-Széchenyi István tér-Akadémia utca módosított útvonalon halad, ezért nem érinti az Arany János utca M megállóhelyet.

A 2-es villamos várhatóan 7 és 10 óra között rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik. Ezt követően 11:30 és 12:20 között a két szakaszra osztva jár: a Közvágóhíd H végállomástól csak a Boráros tér H megállóhelyig, a Jászai Mari tér végállomástól pedig csak a Széchenyi István tér megállóig.

Az 5-ös, 7-es, 8E, 110-es, 112-es, 133E és 178-as autóbuszok 10 és 12 óra között két szakaszra osztva közlekednek: pesti végállomásuk felől csak a Blaha Lujza térig (kivéve a 178-as), budai végállomásuk felől pedig csak a Szent Gellért térig (5-ös, 8E, 110-es, 112-es, 178-as), illetve a Döbrentei térig (7, 133E). A 178-as autóbusz rövidített útvonalon, a Naphegy tér és a Szent Gellért tér M között viszi az utasokat.

A 9-es autóbusz március 15-én 16:00-ig módosított útvonalon, a Kiskörút-Bajcsy-Zsilinszky út helyett a Nagykörúton közlekedik. Az Óbuda felé tartó buszok a Mária utca és a Nyugati tér között az Üllői út-Nagykörút útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Szentkirályi utca és a Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út közötti megállókat. A terelt vonalszakaszon a 9-es buszra a 923-as járat érintett megállóiban lehet felszállni. A Kőbánya felé tartó buszok a Szent István körút és a Baross utca között a Nagykörút-Üllői út-Szabó Ervin tér útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út és a Kálvin tér M közötti megállókat.

A 15-ös és 115-ös autóbusz március 15-én 16:30-ig rövidített útvonalon közlekedik, a Gyöngyösi utca M (15-ös), illetve az Árpád híd M (115-ös) végállomástól megszokott vonalán a Nagykörútig, majd onnan a Nyugati pályaudvar M ideiglenes végállomásig. A Nyugati pályaudvarnál a 15-ös és a 115-ös buszra a buszvégállomáson lehet felszállni.

A budavári buszjáratok (16-os, 16A, 216-os, 916-os autóbusz) közül március 15-én a 16-os busz nem közlekedik. A budai Várat megközelíteni a belváros felől 12:30-tól a 216-os busszal lehet, amely a Deák Ferenc tér M és a Dísz tér között közlekedik, a 16-os buszjárat vonalát követve. Ene kívül a Széll Kálmán tér M felől a 16A busszal is el lehet jutni a várba, amely rövidített útvonalon a Kapisztrán tér megállóhelyig visz utasokat. A Dísz tér és a Bécsi kapu tér/Kard utca között csak gyalogosan lehet közlekedni a Várban zajló családi programokhoz kapcsolódó lezárások miatt. A március 15-éről 16-ára virradó éjjelen a 916-os  busz két szakaszra osztva közlekedik: a Széll Kálmán tér M felől csak a Bécsi kapu tér megállóhelyig, az Uránia felől pedig csak a Dísz tér megállóhelyig.

A 47-es és 49-es villamos várhatóan csak 16 órától közlekedik. Budafok, Városház tér és a Móricz Zsigmond körtér M között ebben az időszakban a meghosszabbított útvonalú 61-es villamossal lehet utazni. A belváros a Móricz Zsigmond körtérről leggyorsabban metróval közelíthető meg.

A 70-es és 78-as trolibusz 15:00 és 15:30 között rövidített útvonalon, a Keleti pályaudvar M, illetve az Erzsébet királyné útja, aluljáró végállomás felől csak az Akácfa utcáig közlekedik, ezért nem érinti az Andrássy út (Opera M) és a Kossuth Lajos tér M közötti megállóit.

A 83-as trolibusz 10 és 12 óra között rövidített, módosított útvonalon közlekedik, a Mária utca és a Baross utca között az Üllői út-Szabó Ervin tér útvonalon, ezért nem érinti a Ráday utca, a Közraktár utca, a Fővám tér M és a Kálvin tér M megállóhelyet. A terelt szakaszon a trolibuszokra az Üllői úton, a Szabó Ervin tér kereszteződése előtt lehet felszállni.

A 105-ös autóbusz 11:40 és 12:30 között a Lánchíd helyett a Margit hídon át közeledik. A Gyöngyösi utca M felé tartó buszok a Krisztina tér és az Andrássy út között az Attila út-Vérmező út-Margit körút-Bem József utca-Tölgyfa utca-Margit híd-Szent István körút-Nyugati tér-Teréz körút-Oktogon útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Clark Ádám tér és az Oktogon M közötti megállókat. Az Apor Vilmos tér felé tartó buszok az Oktogon M és a Krisztina tér között a Teréz körút-Nyugati tér-Szent István körút-Margit híd-Margit körút-Széll Kálmán tér-Krisztina körút útvonalon haladnak, ezért nem érintik az Oktogon M és a Clark Ádám tér közötti megállókat. Ezt követően, várhatóan 14:30 és 15:30 között a 105-ös busz az Andrássy út helyett a 9-es busz és a 72-es troli vonalát követve, módosított útvonalon halad. A Gyöngyösi utca M felé közlekedő buszok a Bajcsy-Zsilinszky út és a Dózsa György út között a Bajcsy-Zsilinszky út-Podmaniczky utca-Munkácsy Mihály utca-Szondi utca-Gundel Károly út-Állatkerti körút útvonalon haladnak, ezért nem érinti a Bajcsy-Zsilinszky út M és a Bajza utca M közötti megállókat. Az Apor Vilmos tér felé közlekedő buszok a Dózsa György út és az Erzsébet tér között a Szondi utca-Bajza utca-Podmaniczky utca-Bajcsy-Zsilinszky út útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Hősök tere M és a Bajcsy-Zsilinszky út M közötti megállókat.

Tovább részletek és térkép a BKK honlapján.

Ami az autósokat érinti

A belvárosban lezárják a gépjárműforgalom elől

  • a budai Vár teljes közúthálózatát egész nap,
  • a Múzeum körutat a Kálvin tér és az Astoria között 4 órától 15 óráig,
  • a Kecskeméti utcát a Kálvin tér és az Egyetem tér között 6 órától 16 óráig,
  • a Szentkirályi utcát a Rákóczi út és a Baross utca között, a Puskin utcát a Rákóczi út és a Bródy Sándor utca között, a Múzeum utcát a Múzeum körút és a Szentkirályi utca
  • között, a Bródy Sándor utcát a Múzeum körút és a Gutenberg utca között, továbbá a Pollack Mihály teret, a Reviczky utcát és az Ötpacsirta utcát 6 és 15 óra között,
  • az Üllői utat a Ferenc körút és a Kálvin tér között, valamint a Vámház körutat a Lónyay utca és a Kálvin tér között 9 órától 12 óráig,
  • a Kossuth Lajos tér-Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Astoria-Múzeum körút-Magyar Nemzeti Múzeum útvonalat 9:30-tól 10 óráig,
  • a Magyar Nemzeti Múzeum-Astoria-Kossuth Lajos utca-Szabad sajtó út-Március 15. tér-Jane Haining rakpart-Széchenyi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Hunyadi János
  • út-Dísz tér útvonalat 11:30-tól 12 óráig,
  • az Apáczai Csere János utcát (kivéve a célforgalom részére) 12:30-tól 16 óráig,
  • az Andrássy út-Nagymező utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca-Kossuth Lajos tér útvonalat 14:30-tól 16:30-ig,
  • az Alkotmány utcát teljes hosszában 16 órától 18 óráig.

A XVIII. kerületben 12. alkalommal rendezik meg az Imre-Lőrinc futóversenyt, ezért az alábbi forgalomkorlátozásokra kell számítani:

  • 6:30 és 16:30 között lezárják a forgalom elől a Kisfaludy utcát a Nemes utca és a Vezér utca között,
  • 9:20 és 12:05 között lezárják Lőrinci utca-Kettős Körös utca-Péterhalmi utca-Fogoly utca útvonalat a Péterhalmi utca és a Dráva utca közötti szakaszon,
  • 9:50 és 11:40 között lezárják a Mályinka utca-Bököny utca útvonalat a Mályinka utca és a Dráva utca közötti szakaszon.

A rendőrség közlése szerint tilos lesz megállni 2017. március 14-én 20 órától 2017. március 15-én 20 óráig az V. kerületben ,

  • az Alkotmány utca mindkét oldalán a Kossuth Lajos tértől a Bajcsy-Zsilinszky útig,
  • a Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Kossuth Lajos tér és a Balaton utca között,
  • a Széchenyi felső rakparton a Markó utca és a Kossuth Lajos tér között, valamint a Markó utca a Széchenyi rakpart és a Balassi Bálint utca között.

Március 14-én 10 órától, március 15-én 18 óráig a Budapest VIII. és IX. kerületében

  • a Múzeum körút mindkét oldalán a Kálvin tér és az Astoria között,
  • a Puskin utca mindkét oldalán a Bródy Sándor utca és a Rákóczi út között,
  • a Bródy Sándor utca mindkét oldalán a Múzeum körút és a Gutenberg tér között,
  • a Trefort utca mindkét oldalán,
  • a Szentkirályi utca mindkét oldalán a Rákóczi út és a Baross utca között,
  • a Múzeum utca mindkét oldalán a Múzeum körút és a Szentkirályi utca között,
  • a Pollack Mihály téren,
  • az Ötpacsirta utca mindkét oldalán és a
  • Reviczky utca mindkét oldalán.

Március 14-én 10 órától március 15-én 24 óráig a Budapest I. kerületében

  • az Országház utca mindkét oldalán a Szentháromság tér és a Fortuna köz között,
  • a Táncsics Mihály utca mindkét oldalán a Hess András tér és a Babits Mihály köz között,
  • a Hess András téren,
  • a Szentháromság téren,
  • a Szentháromság utcában a Szentháromság tértől az Úri utcáig,
  • az Úri utca mindkét oldalán a Szentháromság utcától a Dísztérig,
  • a Tárnok utca mindkét oldalán a Hess András tér (Fortuna köz) és Dísz tér között,
  • a Dísztéren körben,
  • a Lánchíd utcai parkoló teljes területén.

Március 14-én 00.00 órától március 15-én 24 óráig a Budapest I. kerületi Lovas úton (Sziklakórház Múzeumtól a Várfok utcáig) szintén nem lehet majd megállni.

További részletek a rendőrség honlapján