Márciustól megszűnik a jegy nélküli utazás

Regisztrációs jegyet kell váltaniuk hétfőtől a vasúton és a helyközi autóbuszjáratokon díjmentesen utazóknak is belföldi forgalomban. A március 1-től érvénybe lépő új szabály a 6 éven aluliakat, a 65 éven felülieket, a hadirokkantakat, a hadiözvegyeket, a menekülteket érinti.
MTI-Eco, 2010. február 28. vasárnap, 10:16
Fotó:

  A közlekedési tárca tájékoztatása szerint a jegytípus gyakorlati haszna az, hogy így nyomon követhetők a közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazások, ismertté válnak az utazási távolságok, időszakok, az információk segíthetnek a menetrendek előkészítésében. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.


Az ingyen beszerezhető regisztrációs jegy kiadására a közösségi közlekedési szolgáltatók - a Volán-társaságok, a MÁV-START és a GYSEV - felkészültek - közölték a napokban a cégek.


Egyes Volán társaságok járatain kísérleti jelleggel már korábban is lehetett regisztrációs jegyet váltani, de egységesen, március 1-jétől vezetik be az autóbusz-közlekedési társaságok az új jegytípust.


Az utasok a regisztrációs jegyet az autóbuszvezetőknél kérhetik felszálláskor, illetve egyes helyeken a pénztárakban is megváltható.


A MÁV-START Zrt. vonataira a regisztrációs jegyet a gépesített pénztárakban adják ki, ahol ez nem áll rendelkezésre, vagy a pénztár zárva van, a vonaton a jegyvizsgálónál kérhető.


Az utasok az internetes jegyértékesítési rendszert is igénybe vehetik, ha a regisztrációs jegyen kívül más jegyfélét is vásárolnak, vagy a regisztrációs jeggyel történő utazásukhoz helyjegyet, IC pótjegyet kérnek.


A MÁV-START tájékoztatása szerint regisztrációs vonatjegyet telefonon is rendelhetnek az érintett utasok az eddig már megszokott módon, az InterCity jegyekhez hasonlóan.


A MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a feláras vonatok esetében a helyjegy, pótjegy mellé kérhető regisztrációs jegy is. A megrendelés felvételekor a telefonáló egy 10 jegyű kódszámot kap, amelyet a jegyátvételkor meg kell adni. A MÁVDIREKT-en keresztül, telefonon megrendelt jegyeket csak gépesített jegypénztárakban lehet átvenni - hívja fel a figyelmet a MÁV-START. 


A regisztrációs jegy a többi menetjegyhez hasonlóan elővételben is megváltható 60 nappal a tervezett indulás előtt. A regisztrációs jegy az érvényesség első napját követő nap 24. órájáig érvényes.


A GYSEV tájékoztatása szerint a magyarországi vonalaikon közlekedő vonatokra kell megváltani a regisztrációs jegyet, a nemzetközi forgalomban azonban nem szükséges.


A regisztrációs jegy megváltásának elmulasztása 2010. július 1-jétől 500 forint pótdíjazással jár.

HOZZÁSZÓLÁSOK