A Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői negyedéves prognózisában kimutatták, hogy a legutóbbi hónapok olajárcsökkenése és a forint erősödése 30 százalékkal csökkentette a nyersolaj forintban számolt piaci árát, és ez nyilvánvalóan a magyarországi üzemanyagárakban is meglátszik majd. Mindemellett - bár nem ez a cég alapeseti előrejelzése - a magyar kormány újabb közműdíj-csökkentésekről is dönthet.

Más közép-európai országokban is alacsony az infláció, Magyarország azonban a közműdíj-csökkentések miatt "különleges eset" - fogalmaznak a Barclays szakértői. A fogyasztói árindex októberben mért 0,4 százalékos éves visszaesésén belül a teljes energiakomponens inflációja mínusz 7,3 százalék volt.

Azt jósolják, hogy az MNB meredeken a 3 százalékos középtávú célszint alá módosítja a 2015 és 2016 végére szóló inflációs előrejelzését. A Barclays - a bázishatások miatt várható gyorsulást is figyelembe véve - csak 1 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációval számol 2015 végén, és 2016 végére is mindössze 1,7 százalékos éves inflációt vár, hangsúlyozva, hogy e prognózisokra is lefelé ható kockázatokat lát.

Ebben a környezetben összesen 0,60 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre - vagyis 1,50 százalékra süllyedő alapkamatra - számítanak jövőre, és azt valószínűsítik, hogy az újabb monetáris enyhítési ciklus márciusban kezdődik egy 0,20 százalékpontos csökkentéssel.

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői is azt a várakozásukat emelik ki az MNB kamatpolitikájáról pénteken összeállított előrejelzésükben, hogy az olajárak rendkívül meredek zuhanása nagyon erős és közvetlen hatással lesz a magyarországi inflációs dinamikára.

Az RBS elemzői felidézik, hogy az MNB monetáris tanácsának havi kamatdöntő üléseiről kiadott közlemények minden esetben tartalmazzák azt a kitételt, miszerint a középtávú inflációs cél a jelenlegi monetáris kondíciók hosszú időre szóló fenntartásával érhető el, de ezt szintén minden alkalommal az a mellékmondat vezeti be, hogy "ha az MNB előrejelzéseit alátámasztó feltételezések valóra válnak". Éppen e feltételezések valóra válásának szempontjából sorsfordító jelentőségűnek bizonyulhat az olajárak által a magyar inflációs dinamikára gyakorolt igen erőteljes és közvetlen hatás.

A cég szerint a világpiaci nyersolajárak eddig bekövetkezett 30 százalék körüli zuhanása és az ebből eredő kiskereskedelmi üzemanyagár-csökkenés teljes egészében még meg sem jelent a magyar inflációs statisztikákban, és a ház elemzőinek számításai alapján egyedül ez a folyamat közvetlenül 0,7 százalékpontot faraghat le a teljes kosárra számolt magyarországi inflációból 2014 végére.

Ráadásul ez kizárólag az üzemanyagárakból eredő "első körös" hatás, amelynek lesznek továbbgyűrűző hatásai, ahogy ez az ársokk átszivárog az inflációs kosár más komponenseire - hangsúlyozzák az RBS elemzői. Mindezeket figyelembe véve azt várják, hogy az éves összevetésben számolt infláció az idei negyedik negyedévben átlagosan mínusz 0,2 százalék lesz Magyarországon, vagyis messze elmarad az MNB jelenlegi prognózisában erre az időszakra szereplő 0,4 százaléktól.

Az MNB december közepe után esedékes új inflációs előrejelzése után a piac is "jobb kedvvel" kezdi majd árazni a további MNB-kamatcsökkentéseket, arra a várakozásra építve, hogy a következő hónapok inflációs számai, valamint az eurójegybank (ECB) széles körben várt mennyiségi enyhítési ciklusa meggyőzi az MNB monetáris tanácsát arról, hogy van lehetőség a kamatcsökkentésekre.

Az alapeseti forgatókönyvük mindezek figyelembe vételével az, hogy az MNB újabb kamatcsökkentési ciklusa a december és március közötti időszakban kezdődik, az enyhítés mértéke pedig 0,30-0,50 százalékpont között lesz. A cég elemzői szerint e forgatókönyv megvalósulási esélye "nagyon közel van az 50 százalékhoz".