A vádirat szerint a vádlottak régebb óta ismerték egymást, és együtt dolgoztak egy szegedi cégnél. Szerbiai kapcsolatukat és forrásukat felhasználva elhatározták, hogy kábítószert csempésznek Magyarországra, kihasználva egyikük hobbi motoros siklóernyőzésben való jártasságát - írta közleményében a főügyészség.

Terepszemlét tartottak, rejtekhelyet kerestek

Ennek érdekében 2018 májusától több alkalommal átmentek a határ szerb oldalára a felszálláshoz alkalmas terep felderítése érdekében, amelyet végül meg is találtak Horgos közelében. Ezt követően 2018. augusztus 13-án, éjjel Újvidékre utaztak és megszerezték egy fekete zsákban elhelyezve a 17 csomag, mintegy 18 kilogramm marihuánát. A kábítószert ezután egy szeméttelep mellett elrejtették, majd visszautaztak Magyarországra. Ezután két nap múlva ismételten Szerbiába utaztak, a rejtekhelyről a marihuánát a Horgos melletti, felszállásra kiszemelt helyre szállították, ott újból elrejtették és ismét hazautaztak.

Motorhiba, kényszerleszállás, pech

Mintegy két hét múlva, augusztus 30-án két külön autóval ismét átlépve a határt a Horgos melletti felszálló helyre mentek, ott a siklóernyőt összerakva megvárták a sötétedést. Este 8 órakor a vádlottak egyike a kábítószert magához véve felszállt a motoros siklóernyővel és tíz perc múlva átrepült a szerb-magyar határzár (ez a 2015-ben a migránsok miatt épített déli határkerítés - a szerk.) felett, azonban a magyar oldalra érve a motor meghibásodott, előbb kihagyott, majd megállt. A vádlott ezért a határvonaltól mintegy 600 méterre kényszerleszállást hajtott végre egy Tiszasziget közeli erdősáv melletti szántóföldön.

A vádlott a landolás során farokcsonttörést szenvedett, de arra még volt ereje, hogy a kábítószert elrejtse a jogellenes határátlépést észlelő határrendészek helyszínre érkezése előtt a fák között. Az aljnövényzetben megpróbált elbújni, azonban őt megtalálták és állapota miatt kórházba szállították. A kábítószert ekkor még nem, hanem másnap, már világosban megtartott szemle során találták meg és foglalták le a rendőrök - ismertette a részleteket az ügyészségi közlemény.

Határzár tiltott átlépése miatt is felelniük kell

A csempészett marihuána tiszta hatóanya tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladta, annak mintegy másfélszerese.

A főügyészség a vádlottakat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának, valamint határzár tiltott átlépésének bűntettével vádolja, a bűnösségükről a Szegedi Törvényszék fog dönteni - olvasható a közleményben.