Máris közeledik az újabb felminősítés?

A jövő héten vizsgálja a magyar államadós-minősítést a Fitch Ratings, és ezzel befejeződik a magyar szuverén osztályzat idei hitelminősítői felülvizsgálati programja.
MTI, 2016. november 11. péntek, 15:16
Fotó: MTI/EPA

A Fitch Ratings november 18-ra, jövő péntekre tűzte ki a magyar adósbesorolás idei utolsó felülvizsgálatát. A cég jelenleg stabil kilátású BBB mínusz osztályzattal tartja nyilván Magyarországot. Ez az államadós-minősítés a befektetési ajánlású kategória alapszintje.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot, azonos osztályzattal. A Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot, a Standard & Poor's szeptemberben, a Moody's Investors Service a múlt héten emelte vissza ebbe a sávba a magyar besorolást.

A Standard & Poor's és a Fitch korábbi felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody's múlt pénteki hasonló döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

A Fitch Ratings 2017-re két időpontot tűzött ki a magyar államadós-osztályzat felülvizsgálatára. A cég az előző, május 20-i időpontban emelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi BB pluszról egy fokozattal BBB mínuszra javítva.

Az osztályzat stabil kilátása arra vall, hogy a Fitch jelenleg nem tervezi e besorolás módosítását, így nem bizonyos, hogy a jövő péntekre kitűzött felülvizsgálati időpontban bármilyen lépést végrehajt.

HOZZÁSZÓLÁSOK