Markánsan csökken az ipari termelés értéke

Az ipari termelés szeptemberi volumene a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított index szerint az előző hónaphoz viszonyítva 5,3, a 2000. szeptemberi bázishoz képest 4,4 százalékkal csökkent - adta hírül a KSH. Az előzetes adatok szerint a korrekciókkal számolt index szerint szeptemberben év/év alapon 3,7 százalékkal, hó/hó alapon pedig 4,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés volumene. Augusztusban a szezonálisan és munkanapok szerint is kiigazított index szerint hó/hó alapon 3,7, év/év alapon pedig 1,4 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Molnár Csaba, 2001. november 15. csütörtök, 09:00
Fotó:

Már a nyolc napja kiadott előzetes adat is kifejezetten negatív meglepetésként érte az éves szinten stagnálásra vagy növekedésre számító piacot. Főleg azok után, hogy az elemzők az augusztusban feljegyzett szerény bővülést is kénytelenek voltak kedvező fejleményként értékelték, mivel a termelés az első két nyári hónapban nem nőtt a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva.
Az ipar termelése korrekciók nélkül 5,8 százalékkal maradt el a 2000. szeptemberi szinttől, exportja 4,3, belföldi értékesítése pedig 6,1 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 2000. január-szeptemberihez képest az ipari termelés volumene 2001 első kilenc hónapjában 5,5 százalékkal emelkedett. Az előző év azonos időszakához viszonyított szeptemberi ipari termelés volumenének visszaesése a nagyvállalati körben volt a legjelentősebb (10,5 százalék).
A ipari export az előző év első kilenc hónapjához mérten 11,8 százalékkal bővült. Az export 52,9 százalékát az ipari vámszabad területeken működő szervezetek adják. Ezeknél a vállalkozásoknál 12,5 százalékos növekedést regisztráltak az előző év január-szeptemberéhez képest. Az ipar kilenchavi belföldi értékesítésének színvonala stagnálást (100,5 százalék) jelez.
Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első kilenc hónapjában kismértékű létszámnövekedés (0,6 százalék) mellett 5 százalékkal volt magasabb, mint 2000 azonos időszakában.

HOZZÁSZÓLÁSOK