Maróth Miklós szerint ez a baj a magyar kutatókkal

Meghökkentette az MTA-tól elcsatolt kutatóintézetek munkatársait Maróth Miklós, az intézeteket szeptember 1-től irányító Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnökének levele, amelyet néhány napja küldött a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének - számolt be a Népszava.
Domokos László, 2019. szeptember 3. kedd, 08:38
Fotó: Stockfresh

A szakszervezetnek végig kellene gondolnia, mit lehet tenni azokkal a kutatókkal, akiknek egyszerre több állásuk van és "miniszteri szintet meghaladó jövedelemre tesznek szert" - fogalmazott Maróth, aki kíváncsi arra is, hogy milyen elvek szerint látják megoldhatónak a teljesítmény szerinti differenciált bérezést, továbbá miként lehetne megfogalmazni a kutatóhálózat munkatársaival kapcsolatos szakmai elvárások rendszerét.

A kutatókat nem is maguk a kérdések, hanem azok a "tények" lepték meg, amelyekre Maróth a felvetéseit alapozza - írta a napilap. Az ELKH-elnök szerint "egy átlagos akadémiai kutatóra" 2,3 állás esik. Szóvá tette azt is, hogy Csehország évente mintegy 360 ezer tudományos munkát "termel", nálunk viszont csak körülbelül 210 ezer születik.

Az elnök úr rossz adatok alapján, borzasztóan leegyszerűsítő módon gondolkodik - nyilatkozta az egyik kutató. Az MTA legutóbbi, hivatalos tájékoztatása szerint a párhuzamos állások arányszáma 1,25 a kutatóknál, egyedül a humán- és társadalomtudományi területen dolgozóknál volt kicsivel magasabb. A cseh produktivitás valóban nagyobb, jelenleg 2,5-szerese a magyarnak, a tudományos munkák idézettsége viszont nálunk magasabb, a cseh 1,5-szerese.

HOZZÁSZÓLÁSOK