Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Öt évre Maróth Miklóst, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi alelnökét nevezte ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárság Irányító Testülete elnökének Orbán Viktor miniszterelnök Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter konszenzusos javaslata alapján - írja közleményében a minisztérium.

Az augusztus 1-jével létrehozott, költségvetési szervként működő ELKH irányítótestületét is megválasztják. Az ITM miniszter által javasolt tagjai Mezei Ferenc, Horváth Zita, Grűner György, Sótonyi Péter, Gáspár Péter és Kellermayer Miklós, az MTA elnöke által javasolt tagjai pedig Pálfy Péter Pál, Freund Tamás, Ádám Veronika, Bokor József,  Borsos Balázs és Borhy László.

Maróth Miklós ismert klasszika-filológus, egyben régóta a Fidesz értelmiségi holdudvarának tagja. Korábban volt a Pázmány bölcsészkarának dékánja, illetve 2014-ig az MTA alelnöke is. Ekkor elindult az elnöki tisztségért, de végül Lovászt választották meg. A sajtóban emlegették már Orbán Viktor barátjaként is, így merülhetett fel a neve 2015-ben mint lehetséges köztársasági elnök - írja a kutatóhálózat új vezetőjéről a 444. Maróth Miklós egyike az Orbán-kormány által újra adományozott - eredetileg Horthy Miklós kormánya által alapított - Corvin-lánc kitüntetettjeinek.

Az új hálózat létrehozását az MTA sokáig támadta, féltve függetlenségét. A parlament végül július 2-án - a nemzetközi tiltakozás dacára - elfogadta a rendszer átszabását. A lépést Palkovics László azzal indokolta, hogy hatékonyabbá akarják tenni a forráselosztási rendszert és növelni akarják a kutatásokból szerezhető hasznot. Jövőre az ELKH költségvetéséhez egy szerdai kormányhatározat értelmében 32 milliárd forint pluszt irányítottak.