Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfontosabb kérdés az, hogy a recesszióba hajló gazdasági folyamatot, amely egész Európára jellemző, sikerül-e megállítani, és lassan megindítani a magyar gazdaság növekedését - mondta Martonyi János külügyminiszter kedden Balatonfüreden egy lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón.

Ezen dolgozik a kormány, készül a növekedési program - tette hozzá. Alapkérdés, hogy egy  olyan program megteremtése, amely a kis- és középvállalkozásokat segíti és szét tudja teríteni azt az egyébként meglévő növekedési és exportpotenciált, amelyet a versenyképes magyar nagyvállalatok gerjesztenek. Lényeges kérdés az is, hogy ez a kis- és középvállalkozói réteg versenyképes beszállító tudjon lenni, és a szomszédos országokba sikeresen exportáljon.

Objektíve az ország leminősítése abszurdum - mondta Martonyi. A magyar leminősítés alapdilemmája az, hogy semmiféle makrogazdasági érdek nem támasztja alá. Teljesen nyilvánvaló, hogy a makrogazdasági adatok látványosan javultak - mondta. Magyarország külső egyensúlya legalább 30-40 éve nem volt ilyen jó, ilyen külkereskedelmi mérleggel nem rendelkezett, mint most. Az idei év kilenc hónapja alapján már 5,5 milliárd euró a kereskedelmi többlet, és szeptemberben az export növekedése megközelítette a kilenc százalékot.

A Magyar Nemzeti Bank valutatartaléka meghaladja az 50 milliárd eurót, ez szintén jó adat - tette hozzá a külügyminiszter. Jövőre az Európai Unióban várhatóan hét-nyolc országnak lesz három százalék alatt az államháztartási hiánya, és Magyarország közéjük fog tartozni. Ezt a jövő évi költségvetés is hitelesen alá fogja támasztani. Megindult lefelé az államadósság is, az év végére 73 százalék körül lesz a bruttó hazai össztermékhez viszonyítva.

Miután hétfőn este 15 országot helyezett a Standard & Poor's az úgynevezett "negatív kilátású" kategóriába, már nem az eurózóna egyes országairól van szó, hanem mindenkiről. Martonyi János szavai szerint az eurózóna, illetve az Európai Unió egésze célpont lett, amiből az is következik, hogy akkor a védekezést, az elhárítást is közösen kell megoldani.