Martonyi: Egész Európa célpont, nem csak Magyarország

A kkv-k lehetőségéről, az ország abszurd leminősítéséről, valamint egész Európa célponttá válásáról beszélt a külügyminiszter.
MTI, 2011. december 6. kedd, 19:59
Fotó: Napi.hu

A legfontosabb kérdés az, hogy a recesszióba hajló gazdasági folyamatot, amely egész Európára jellemző, sikerül-e megállítani, és lassan megindítani a magyar gazdaság növekedését - mondta Martonyi János külügyminiszter kedden Balatonfüreden egy lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón.

Ezen dolgozik a kormány, készül a növekedési program - tette hozzá. Alapkérdés, hogy egy  olyan program megteremtése, amely a kis- és középvállalkozásokat segíti és szét tudja teríteni azt az egyébként meglévő növekedési és exportpotenciált, amelyet a versenyképes magyar nagyvállalatok gerjesztenek. Lényeges kérdés az is, hogy ez a kis- és középvállalkozói réteg versenyképes beszállító tudjon lenni, és a szomszédos országokba sikeresen exportáljon.

Objektíve az ország leminősítése abszurdum - mondta Martonyi. A magyar leminősítés alapdilemmája az, hogy semmiféle makrogazdasági érdek nem támasztja alá. Teljesen nyilvánvaló, hogy a makrogazdasági adatok látványosan javultak - mondta. Magyarország külső egyensúlya legalább 30-40 éve nem volt ilyen jó, ilyen külkereskedelmi mérleggel nem rendelkezett, mint most. Az idei év kilenc hónapja alapján már 5,5 milliárd euró a kereskedelmi többlet, és szeptemberben az export növekedése megközelítette a kilenc százalékot.

A Magyar Nemzeti Bank valutatartaléka meghaladja az 50 milliárd eurót, ez szintén jó adat - tette hozzá a külügyminiszter. Jövőre az Európai Unióban várhatóan hét-nyolc országnak lesz három százalék alatt az államháztartási hiánya, és Magyarország közéjük fog tartozni. Ezt a jövő évi költségvetés is hitelesen alá fogja támasztani. Megindult lefelé az államadósság is, az év végére 73 százalék körül lesz a bruttó hazai össztermékhez viszonyítva.

Miután hétfőn este 15 országot helyezett a Standard & Poor's az úgynevezett "negatív kilátású" kategóriába, már nem az eurózóna egyes országairól van szó, hanem mindenkiről. Martonyi János szavai szerint az eurózóna, illetve az Európai Unió egésze célpont lett, amiből az is következik, hogy akkor a védekezést, az elhárítást is közösen kell megoldani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2011.12.07 13:30

@katter:

Azt mondod?
:DDD

No, ha esetleg lenne valami mondanivalód, hát ne hagyd, hogy holmi pontos összefüggések gátoljanak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2011.12.07 11:34

@pro libertate:
"A fizetési mérleg többlete azé, aki megtermelte."
Ez baromság nincs értelme!
Pontos összefüggés a következő: a tőkemérleg és a kereskedelmi mérleg együttes egyenlege azt mutatja meg hogy mennyivel nőtt vagy csökkent a jegybanki devizatartalék értéke.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.12.07 10:31

@katter:
Na és?

Nézd, nincs kedvem találgatni, ha mondani akarsz valamit, hát mondd, ne okoskodj feleslegesen.

A fizetési mérleg többlete azé, aki megtermelte. Ez nagy valószínűséggel nem az állam. A többletet a tulajdonos belátása szerint használhatja fel, tehát pl. adózik (ha éppen nincs mentessége) és a pénzt kiviszi az országból. A kereskedelmi többlet megjelenik az egyik mérlegben, a pénzügyi művelet a másikban, egyáltalán nem szükségszerű, hogy az egész történetnek köze legyen a devizatartalékhoz. (Viszont lehet dicsekedni a kereskedelmi mérleggel, és sírni a forrás-kiáramlás miatt...)
És bár Martonyi direkt módon nem állítja, hogy a kereskedelmi többlet az államé, de pl. a te reakciódból is kitűnik, hogy sokan ezt így értik. Ebben az értelemben pedig ez egyszerű hazugság.

Egyébként pedig megkérlek, hogy ha hivatkozol adatokra, akkor legalább pontosan tedd, ha bizonytalan vagy, nézz utána.
Valóban volt ilyen javaslata Surányinak, idén tavasszal, amikor a CHF árfolyama 210 HUF körül járt.
Megint megkérdezem: na és?
A fidesz másfél éve folyamatosan próbálja rátenni a kezét a devizatartalékra, nem véletlen a Simor elleni háború, készül az új jegybanktörvény...

Ami pedig az Audis részt illeti: gondolom, abban azért egyet értünk, hogy a kereskedelmi többlet és pl. a munkabér között nincs fogalmi azonosság. Nem kétlem, hogy az Audi valamennyi devizát forintra vált, és azt sem, hogy ezt igyekszik a szükséges minimumra szorítani. De, tudod, Magyarországon euróban is lehet fizetni (munkabért, energiát stb. is), és még az sem biztos, hogy az így kifizetett devizát az új tulaj beváltja forintra...
Arról nem is szólva, hogy egy exportőrnek éppenséggel forintban is lehetnek bevételei.
Száz szónak is egy a vége: az az állítás (kimondva vagy sem), hogy a kereskedelmi többlet állami bevétel vagy szükségszerűen hozzájárul az állami bevételek növekedéséhez, egyszerű hazugság. A valóságban nem becsülhető meg, hogy ebből mennyi köt ki a jegybankban, és persze az sem tiszta jövedelem, csupán pénzcsere...
Nem véletlen, hogy folyamatosan nyílik a GDP-GNP olló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2011.12.07 10:18

@pro libertate:
Audi
Gondolom (így emlékszem) így működik:
Az Audi exportál de a költségei (bér, energia, egyéb) forintban keletkezik és hogy ezt kifizesse átváltja a bankjánál a kapott devizát forintra.
és itt jön be ez (és így lesz/nő a tartalék):
"A pénzteremtés másik módja a pénzintézet devizavásárlásával történik. Bárki, aki devizával rendelkezik, formailag az adott ország jegybankjával szembeni követelést szerzett. A külföldi ország pénze azonban belföldön nem pénz. Ezért az exportőr az áruja ellenértékeként kapott devizát felajánlja megvásárlásra a banknak. Amikor a bank megvásárolja a devizát, új pénzt teremt, melynek következtében megnő a belföldi pénz mennyisége."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2011.12.07 09:54

@pro libertate:

Én ezt értem (kereskedelmi mérleg a fiz. mérleg része a tőkemérleggel és a pénzügyi mérleggel együtt) Mivel a mérlegnek "0"-ra kell zárnia ezért a deficit csökkenti a jegybanki tartalékot a szufficit pedig növeli. Gondolom az MNB tartaléka a miénk, nem -ha jól emlékszem ebből a tartalékból akarta Surányi (javaslat) átváltani az összes devizahitelt (anno) mikor 180 volt a frank csak a bankszövetség ezt elvetette?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html