Martonyi: százszámra indul kötelezettségszegési eljárás

Martonyi János szerint az, hogy a magyar kormány kész bármiről tárgyalni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal, nem azt jelenti, hogy minden elfogadható számára, hanem csak azt, hogy nincs olyan kérdés, amire előre azt mondaná, hogy "szó sem lehet róla".
MTI, 2012. január 13. péntek, 21:58
Fotó: Napi.hu

A magyar kormány külügyminisztere erről a hvg.hu kérdéseire válaszolva beszélt. Martonyi János arra reagálva, hogy már lehet tudni az Európai Bizottság várhatóan megfogalmazandó három fő feltételéről, megjegyezte: nagyon pozitív, hogy a bizottság most már jogi keretek között fogalmazza meg kifogásait.

A döntés 17-én megtörténhet, és akkor dőlhet el az is, hogy esetleg indul-e kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen - mondta Martonyi, hozzátéve: "lehet, hogy a hazai jog néhány eleme ellentétes a közösségi joggal, ilyenkor az EU ráveszi a tagállamokat arra, hogy változtassanak, vagy megindul az eljárás". A történtekkel kapcsolatban a külügyi tárca vezetője azt is megemlítette, hogy jó néhány ilyen eljárás folyik már most is Magyarország ellen, és százszámra más uniós tagállamokkal szemben, így "az a kérdés, indul-e még újabb".

Ezzel együtt a magyar kormány célja az, hogy akár már az eljárás megindulása előtt egyeztethessenek és változtathassanak - hangsúlyozta Martonyi, kiemelve: "az általános preferenciánk az, hogy lehetőleg ne várjuk be a bizottság döntését".
"Én is szeretném, hogy a lehető legtöbb esetben találjunk előzetes megoldást. De - bár vannak persze információink nekünk is, hogy a monetáris tanács kibővítése, az új alelnök vagy Simor András fizetése jöhet szóba - nem tudjuk még pontosan, mit fog mondani a Bizottság. Amikor tudni fogom, azonnal megpróbálom orvosolni a problémát" - jelentette ki a külügyi tárca vezetője.

Nem valószínű az uniós kötelezettségvállalások felfüggesztése

A Magyarország ellen kilátásba helyezett intézkedések között szereplő túlzottdeficit-eljárás ügyére kitérve a miniszter úgy fogalmazott, hogy "nagyon-nagyon valószínűtlennek" tartja, hogy 2013. január 1-jével felfüggesszék a kohéziós alap kötelezettségvállalásait. Vagyis nem a kifizetéseket, hanem a további vállalásokat - tette hozzá, kifejtve: véleménye szerint annyi történt a bizottságban, hogy ez a túlzottdeficit-eljárás új szakaszba lép Magyarország esetében.

Mint megjegyezte, szerinte Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős biztos indoklása figyelemre méltó: a probléma az, hogy 2011-ben hiába ért el Magyarország 3,2 százalékos többletet, ennek jelentős része valóban egyszeri intézkedés volt (e nélkül egyébként 6 százalékra szökött volna fel a hiány). Idénre 3 százalék alatti deficitet jósol az EU is, igaz, ebből 0,9 százalékpontnyi még mindig egyszeri intézkedések hatása lesz - vagyis 4,2 százalékos strukturális egyenlegjavulás van a rendszerben.

Nem veregetik meg a vállunkat

"Ez nem kis dolog, az új uniós szerződés évi félszázalékos javulást vár el. Én azt hittem, ezért a 4,2 százalékért megveregetik a vállunkat. Az igazi fenntartás viszont, hogy az unió 3 helyett 3,25 százalékos hiányt vár 2013-ra - vagyis 0,25 százalékról beszélünk, a 4,2 százalékos javulással szemben, de mindegy, ezen nem érdemes nyilván harcolnunk, úgyis egy teljesen új rendszer lép életbe az éppen a magyar elnökség alatt elfogadott európai szemeszter keretében, amikor már minden uniós tagállam költségvetése egyeztetett rendben készül majd el" - mondta Martonyi János.

Magyarországnak márciusban kell bemutatni azokat a programokat, amelyek meggyőzik Olli Rehnt, hogy nem lesz több a hiány 2013-ban 3 százaléknál.

HOZZÁSZÓLÁSOK