Másfél milliárd forintnyi uniós támogatást veszíthet el Makó, mert a város önkormányzata jogsértően nyújtott támogatást a helyi fürdő fejlesztését végző cégnek - olvasható a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

A lap szerint ennek oka, hogy a város önkormányzata jogsértően nyújtott támogatást a helyi fürdő fejlesztését végző cégnek. A makói strand átépítését most kezdték meg, a beruházás összesen 3,5 milliárd forintba kerül, ebből másfél milliárdot fizet az EU, a kétmilliárd forintos önerőt Makó kötvénykibocsátással finanszírozza.

A pénzügyi konstrukciót ott rontották el, hogy a kétmilliárd forintot kamatmentes tagi kölcsönként adta át az önkormányzat a fejlesztést végző, saját tulajdonú kft.-jének, amelyet húsz év alatt kellene visszafizetnie. A kamatmentesség miatt ez az unió szerint tiltott támogatási formának minősül, mert sérti a versenyhelyzetet - írja a lap, hozzátéve: egy önkormányzati határozatból az is kiderül, hogy a városnak tudnia kellett a választott finanszírozás szabálytalanságával.