A maszkviselés szigorúbb ellenőrzésének a célja nem az utasok pótdíjazása: a főváros vezetése és a közlekedési szolgáltatócégek azt szeretnék elérni, hogy az utazók mindent megtegyenek a koronavírus további terjedésének megelőzése, lassítása érdekében - írja honlapján a BKK. A szigorúbb ellenőrzés első napján, szeptember 10-én a megerősített csapat elsősorban Budapest frekventáltabb közösségi közlekedési vonalain dolgozott. Több utast figyelmeztetni kellett az előírások betartására, azonban kivétel nélkül mindegyikük együttműködő volt, ezért egyelőre egyetlen esetben sem kellett utasokat pótdíjazni szabálykerülő magatartása miatt.

A fokozott ellenőrzés folytatódik, és a következő napokban a kevésbé frekventált vonalakon is számítani lehet az ellenőrökre és a közterület-felügyelőkre - figyelmeztet a BKK.

A tapasztalatok szerint a szigorítás hatására egyik napról a másikra emelkedett a fővárosiak maszkviselési hajlandóság. A BKK munkatársai a város több különböző csomópontjában az elmúlt két napban is mintegy 20-20 ezer fős mintán ellenőrizték az előírások betartását, és megfigyelésük szerint városszerte az utasok 96-98 százaléka visel, és visel helyesen maszkot, esetleg sálat, kendőt, ami utoljára az egészségvédelmi előírások április végi bevezetése utáni napokban volt jellemző. Úgy tűnik, az utasok döntő többsége megértette, hogy milyen fontos saját magunk és utastársaink egészségének védelme.