A kormány keddi döntése nyomán a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Szerdán a nagyobb városok és a kerületek polgármesterei sorban jelentették be, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be a közterületeken.

Legtöbben azt - a kormány által is megfogalmazott - elvet követik, hogy a parkok és zöldterületek kivételével mindenhol orrot és szájat takaró maszkot kell viselni. Kivétel például Szeged, ahol a parkokban sem lehet levenni a maszkot, Székesfehérváron pedig a játszótereken is kell viselni 6 év fölött. Máshol ez inkább csak ajánlott.

Óbuda

A III. kerületben csütörtöktől lép életbe a maszkviselési kötelezettség. A kerület teljes közigazgatási területén, a közterületeken és a közforgalom számára átadott magánterületeken is kötelező minden, hatodik évét betöltött személynek maszkot hordania. Kivételt a zöldterületek és a parkok képeznek, illetve az egyéni sportolási tevékenység.

A kutyafuttatókat nem zárják be - olvasható a kerület oldalán.

Újpest

Déri Tibor, IV. kerületi polgármester a Facebookon azt írja, hogy szerda éjféltől

  • óvodák, bölcsődék, közoktatási intézmények, gyógyszertárak,  élelmiszerboltok, drogériák, posták, templomok bejáratától számított 20 méteren belül;
  • orvosi rendelők, a szakrendelő bejáratától számított 50 méteren belül;
  • a közterületnek minősülő, a gyalogosforgalom számára kijelölt átkelőhelyektől számított 10 méteren belül;
  • játszótereken, kutyafuttatókban;
  • a  gyalogosforgalom számára nyitva álló metró aluljárók és egyéb, zárt légterű közforgalmú közlekedő összekötő terek külső határvonalától számított 50 méteres távolságon belül;
  • az Újpesti Piac és Vásárcsarnok közforgalom számára nyitva álló bejáratától számított 50 méteres távolságon belül;
  • Káposztásmegyeren az óratoronytól számított 100 méteres távolságon belül a sétányon.

Belváros

Csütörtök éjféltől az V. kerület minden közterületén kötelező a maszk, kivéve sporttevékenység során, valamint a  parkokban, illetve zöldterületeken - írja Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester a Facebookon.

A Belvárosi Közösségi Tér  a járványügyi előírásoknak megfelelően továbbra is működik, a kutyafuttatóink pedig 0-24 órában nyitva tartanak.


Ferencváros

A IX. kerületben is kötelező a maszk viselése csütörtöktől minden közterületen, kivéve a parkokat és zöldterületeket. A kutyafuttatókat, játszótereket, parkokat nem zárják be.

Baranyi Krisztina polgármester ugyanakkor azt ajánlja, hogy aki nem sportol, az a parkokban is viseljen maszkot. Ezt javasolja a társasházak közös tereiben is.

A kerület vezetése a ferencvárosi háztartásokba maszkokat fog eljuttatni, elkezdik a hivatali dolgozók, az önkormányzati cégek és az intézmények munkavállalóinak tesztelését. Baranyi azt is szeretné, ha a kerület a veszélyeztetett korosztályból is le tudna tesztelni legalább ezer embert.

Budafok

A XXII. kerületben a 6. életévüket betöltött személyek számára a maszk viselése kötelező minden közterületen, kivéve a parkokban és zöldterületeken. Az önkormányzati rendelet úgy rendelkezik, hogy a zöldterületek, a játszóterek, a parkok és  kutyafuttatók területén is ajánlott, de nem kötelező a maszk viselése - írja Karsay Ferenc polgármester a Facebookon.

Ajánlott a szájmaszk hordása a társasházi közös helyiségek területén és a liftekben.


Békéscsaba

Békéscsabán november 13. péntek éjféltől a teljes közigazgatási területen kötelező a maszkviselés, kivéve a parkokban és zöldterületeken. Szarvas Péter polgármester bejegyzése szerint elrendelte a CsabaParkban található kutyafuttató bezárását, mert alkalmas lehet csoportosulások kialakulására.

Dunaújváros

Dunaújvárosban egyelőre csak ott kötelező a maszk használata, ahol eddig is: a piacon, a vásárban, a buszpályaudvaron, a buszokon és a megállókban, valamint az üzletekben - mondta Pintér Tamás polgármester.

Nyíregyháza

A város közigazgatási területén belül, belterületen valamennyi közterületen és nyilvános helyen - kivéve a parkok, zöldterületek és sportolás idején - mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje - olvasható a nyiregyhaza.hu-n.

A város területén található kutyafuttatók továbbra is szabadon használhatók, de a kutyatulajdonosoknak a maszk viselése azokban is kötelező.

Kecskemét

Az általános szabályokat alkalmazza Kecskemét is: vagyis minden közterületen maszkot kell viselni 6 éves kor felett, de a parkokban és zöldterületeken nem és sportolás közben sem.

A Kecskeméten működő polgárőr egyesületek a lakosság figyelmét hangosbemondó útján hívják fel a kötelező maszkviselés és a szociális távolságtartás szabályaira - írja a Facebookon Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.