Maszkviselés: kíméletlen ellenőrzések jöhetnek

A kereskedelmi dolgozók egyik szakszervezete a maszkviselés kőkemény ellenőrzését követeli az év végi bevásárlási szezon idejére, nem számíthatnak elnézésre a vásárlók.
Komócsin Sándor, 2020. október 26. hétfő, 09:20
Fotó: Getty Images

A járvány miatt várható, hogy a karácsonyi ünnepek előtti bevásárlások a novemberi fizetésnapok után felpörögnek, ezért az eddigi intézkedéseken túl haladéktalanul lépni kell az áruházakban - mondta a Magyar Nemzetnek Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. - Arra kérjük a forgalmas bevásárlóhelyek üzemeltetőit az országban, hogy ne terheljék tovább az eladókra, pénztárosokra, árufeltöltőkre, vevőszolgálatosokra a kötelező maszkviselés betartatásával járó kereskedői felelősséget.

Ezért javasolják, hogy keressék a helyszíni együttműködés lehetőségét a polgárőrséggel, és vonjanak be profi vagyonvédelmi cégeket, amelyek a rendőrök kiérkezéséig kezelni tudják az üzletekben naponta előforduló kritikus helyzeteket. A hosszú hétvégék előtt, ha kimarad a megszokott beszerzési nap, jellemző, hogy a magyarok élelmiszerből többszörös mennyiségeket vásárolnak. A csütörtöki erősebb forgalomban a tapasztalatok szerint az alkalmazottak már nehezen tudtak arra is figyelni, hogy a vásárlókon szabályosan áll-e a maszk vagy tartják-e a távolságot másoktól - mondta a szakszervezeti vezető.

Az egyik gyakori, de legalább enyhébb jelenet, hogy a vásárlók lehúzzák, félretolják, leveszik a maszkot, mert például szagolgatják az árut, vagy kimelegednek a tumultusban, esetleg nem hallja az eladó pontosan, mit kérnek a csemegepultnál. Bubenkó Csaba szerint sokan nem tudatosan, hanem ösztönösen szabadulnak a maszktól, általában csak néhány mély lélegzetvétel, egy-két perc erejéig.

- Érthető, de jogszerűtlen ez a pillanatnyi lazaság is, ami a jelenlévő dolgozókat azonnali fellépésre készteti - fejtegette az szakszervezeti elnök. Viszont így az árufeltöltéssel, kiszolgálással, árazással, kasszázással, egyéb szokásos teendőkkel megbízott munkavállalók egyre szorongatottabb helyzetben, többszörös terhelés alatt lesznek, ami álláspontunk szerint túlzás és az egészségükre is veszélyes.

HOZZÁSZÓLÁSOK