Az Országos Kereskedelmi Szövetség kezdeményezte a kormánynál, hogy a maszkviselési kötelezettség kiterjesztése és az azzal kapcsolatos ellenőrzések szigorítása érdekében növelje meg a boltokban tetten ért szabálysértőkre kiszabott bírságok alsó határát - mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, a szervezet főtitkára. Ez jelenleg ötezer forint.

A kereskedők alapvető érdeke, hogy folyamatosan biztonságos körülmények között bonyolódjon a hétről hétre erősödő év végi szezon az üzletekben, mérettől függetlenül. Viszont nem lehet minden vevő mellé külön ellenőrt állítani, ezért az egyik látványos előrelépés az elrettentő büntetési összeg lehet. Vámos szerint eleve visszatartó ereje van, ha a helyszínen megjelennek az egyenruhás rendőrök, akik egyébként első alkalommal csak figyelmeztetik a renitens vevőt.

Nem a bírságolás a cél, hanem a védekezésben egyre általánosabbá váló védőviselettel kapcsolatos fegyelem erősítése. Ezért nem azt javasolják, hogy már a legenyhébb esetekben is pénzt fizettessenek, hanem azt, hogy a bírságolásra eddig is alapot adó helyzetekben - például amikor a többi jelenlévőt veszélyezteti a szabályszegő - markánsan emelkedjen az alapösszeg.