A pályázatok beadási határideje 2013. február 13. A pályázatokat ezután 30 napon belül bírálja el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által létrehozott bizottság. Gyulay szerint: az elbírálás legfontosabb szempontja az üzleti terv lesz, és az, hogy jövő év július 1-jére megnyisson a bolt. A pályázati kiírás beszerezhető a Széchenyi programirodákban és letölthető a nemzetidohany.hu honlapról.

Az elfogadott trafiktörvény szerint állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme jövő év július 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A koncesszió időtartama 2013. július 1-jétől számított húsz év.

A kiírás szerint az egyes pályázatok nyertese az, aki összességében a legkedvezőbb ajánlatot nyújtotta be, vagyis az érvényes pályázatára a legtöbb pontot kapta. Az összesen megszerezhető 120 pontból 60-at lehet kapni az üzleti tervre, és 25 pontot ér, ha a pályázó vállalja, hogy 2013. július 1-jéig megnyitja a boltot. Erre egyébként a szerződéskötéstől számítva 6 hónap áll rendelkezésére.

Az értékelési szempontok között nagyobb súllyal szerepel még a nyitva tartási idő hossza, valamint a szombati nyitva tartás. Két pontot ér, ha a pályázó lakóhelye vagy az általa a koncessziós tevékenység végzésére megjelölt gazdasági társaság székhelye azonos a megpályázott koncessziós jog területi hatályával. Pontot ér az is, ha a pályázó, vagy az általa foglalkoztatott személy megváltozott munkaképességű vagy álláskereső, továbbá, ha a pályázó legalább egy személy foglalkoztatását vállalja teljes, 8 órás munkaidőben.

Pályázatot kizárólag természetes személy nyújthat be, akkor is, ha gazdasági társaság útján kívánja ellátni a tevékenységet. A nyertes pályázónak a dohánytermék kiskereskedelmet ellátó gazdasági társaságban korlátlan felelősségű tagnak kell lennie. Pályázatonként nettó 25 ezer forint a beadási díj, bruttó 100 ezer forintot pedig letétbe kell helyezni.

A koncessziós díj a kétezer lakos alatti településeken évi nettó 100 ezer, a kétezer és tízezer fő közötti lakosúaknál 160 ezer, a tízezer fő felettieken 200 ezer, Budapesten, a megyei jogú városokban és a megyeszékhelyeken pedig 240 ezer forint. Az olyan településen, ahol az állandó lakosok száma a kétezer főt nem haladja meg, legfeljebb egy dohányboltra szerezhető koncesszió, ahol a kétezer főt meghaladja, ott legalább egyre, és minden kétezer lakos után további egyre.

Egy pályázó több érvényes pályázatot is benyújthat, de egy személlyel egy időpontban legfeljebb öt megkötött koncessziós szerződés lehet hatályban. Ha több dohánybolt van a településen, akkor egy személynél a helyi dohányboltok legfeljebb kétharmada lehet.

A dohányboltban kizárólag dohánytermék, dohányterméket kiegészítő termék - például cigarettapapír, gyújtóeszköz, pipa -, valamint a szerencsejáték-törvény által szabályozott sorsolásos játék és fogadás bonyolításával kapcsolatos termék, vagy jogszabály által meghatározott termék forgalmazható. A dohányboltok külső felületén "Nemzeti Dohánybolt" felirat, valamint piros körben 18-as szám szerepel majd.