Mától teljesen konvertibilis a forint

Tegnap megjelent a Magyar Közlönyben a kormány devizaliberalizációról szóló rendelete, ami a kihirdetést követő napon, vagyis ma lép hatályba. A forint teljes konvertibilitását eredményező liberalizáció egyik lényeges pontja volt, hogy lehetővé tette a külföldiek számára az egy évnél rövidebb eredeti futamidejű papírok vásárlását, azaz beengedte a külföldieket a diszkontkincstárjegyek és az MNB-kötvények piacára is. Az elemzők szerint átstrukturálódhat az állampapírpiac keresleti oldala és új piacok megjelenése is várható. Cikkünk a szombati NAPI Gazdaságban.
Kolozsi Pál, 2001. június 16. szombat, 08:00
Fotó:

A kormány 88/2001-es számú, devizaliberalizációs rendelete tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben és a kihirdetést követő napon, vagyis ma lép hatályba. A rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. A liberalizáció következtében a külföldiek megjelenhetnek az egy évnél rövidebb futamidővel kibocsátott papírok piacán, ami egyrészről jelentősen átrendezheti a keresletet az állampapírpiacon, másrészről pedig feltehetően eddig nem létező piacok - mint például a kamat-swap-piac - kialakulását eredményezheti - mondta lapunknak Vojnits Tamás, az OTP Értékpapír Rt. vezető elemzője. Vojnits szerint az új piacok sikerességére és méretére abból lehet következtetni, hogy a devizaliberalizációt Magyarország előtt végrehajtó Csehországban és Lengyelországban a származékos piacok az állampapírpiac 40 százalékára rúgnak. A közeljövőben a külföldiek jelentős keresletet mutathatnak a hozamgörbe elejének instrumentumai iránt, ami ezen a szakaszon lefele nyomhatja a hozamokat, és így csökkenhet a hozamgörbe rövid és hosszú végének hozamszintjei közötti különbség - prognosztizálta Vojnits, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a hosszú lejáratokon még sose voltak olyan magasak az árak mint most. Zsoldos István, a Concorde Értékpapír Rt. szakértője szintén elképzelhetőnek tartja új pénzpiaci termékek megjelenését, de úgy véli, hogy ezek a piacok nem lesznek túl likvidek. A hozamgörbe rövidebb oldalán nem várható jelentősebb hozamcsökkenés a külföldiek megjelenését követően, miután a piac már ennek tudatában árazta a rövid lejáratú instrumentumokat - vélekedett Zsoldos.
A kabinet és az MNB a múlt héten döntött a devizakorlátok megszüntetéséről, ami által a forint teljesen konvertibilissé vált. A devizaliberalizáció következtében mind a devizabelföldiek, mind a devizakülföldiek teljes köre számára elhárultak a folyó műveletek és a tőkeműveletek tekintetében is a forint átválthatóságának devizajogi korlátai. A külföldiek eddig csak egy évnél rövidebb hátralevő futamidejű, de ennél hosszabb eredeti futamidővel kibocsátott papírokat vásárolhattak.

HOZZÁSZÓLÁSOK