Matolcsy: A devizahitelek átváltásán 136 milliárdot keresett az MNB

Az ár- és a pénzügyi stabilitás megőrzése mellett az MNB fő feladata 2015-ben az lesz, hogy kivédjen minden, a magyar pénzügyi rendszert érintő támadást - jelentette ki Matolcsy György MNB-elnök a parlament gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán. A 2013. márciusában kinevezett jegybankelnök, aki a gazdasági miniszteri posztot hagyta ott a Szabadság térért cserébe, sikeresnek tartja a kormánnyal való együttműködést.
Domokos László, 2014. december 9. kedd, 15:31
Fotó: Reuters

A devizahitel-örökség rendezése mostanára megnyugtató, a pénzügyi stabilitás szempontjából "rendben" van - értékelte a folyamatot Matolcsy a bizottság előtt. A forintosítási műveleten (azaz a csaknem 8 milliárd euró piaci árfolyamon történő eladásán a bankoknak - a szerk,) az MNB 136 milliárd forint nyereségre tett szert. Ez a pénz nem adható közvetlenül a devizahiteleseknek. Az MNB fizethet osztalékot, ha pozitív lesz az eredmény. Reményeink szerint a 2014-es év nyereséges lesz - mondta az elnök. (Azaz így "talált pénzhez" juthat a büdzsé 2015-ben - a szerk.) Az MNB devizatartalékai pedig kellően magasak és azok is maradnak.

Az alapkamat kapcsán úgy fogalmazott: a kamatcsökkentési ciklust nem 2012 nyarán kellett volna elindítani, és csak akkor is a külső tagok szavazataival. A korábbi időszakban a kamat magasan tartása súlyos szakmai hibasorozat volt - mondta a jegybankár. A jelenlegi 2,1 százalékos szuperalacsony kamat pedig a monetáris transzmisszió révén fokozatosan "átmegy".

Támadják az MNB-t
Augusztus óta támadássorozat éri az MNB-t. Ez a kezdődött a fiktív hegedűvásárlási üggyel, majd az ingatlanvásárlások és az alapítványok létrehozásának félremagyarázásával - fogalmazott az elnök. Minden olyan kísérlet, amely a jegybankot összeköti a költségvetéssel, az az MNB mandátumát veszélyezteti - tett egy sarkos megjegyzést az MNB első embere.

Nhp: cél a 2750 milliárd forint

Az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) a kkv-k számára kritikus hitelezési helyzetben kezdődött - mondta Matolcsy. Az nhp-t mindaddig érdemes működtetni, amíg a jegybank egy fenntartható, 3-4 százalékos sávban nem látja a magyar gazdaság várható növekedését. Véleményem szerint érdemes a programot a kezdetekkor meghatározott 2750 milliárd forintos keretig fenntartani - mondta az MNB vezetője. (Az első szakasz 701 milliárdja után a másodikban már további félezer milliárd forint fogyott, míg további 500 milliárdos keretet a monetáris tanács (MT) már jóváhagyott. - a szerk.)

A pénzügyi stabilitást megerősítettük, most már a gazdaságpolitika segítése a fő feladatunk - konzultálva a kormánnyal. Ehhez pedig fejlesztjük a pénzügyi-közgazdasági-gazdaságpolitikai tudást - tette hozzá Matolcsy.

Mivel egyre több feladatot kell az MNB-nek megoldania, bérlés helyett ésszerű megoldás ingatlanokat vásárolni - adott egyszerű magyarázatot az elnök az ingatlanügyekre. Az Eiffel Palace kapcsán pedig azzal magyarázta a piacinál magasabb vételárat,hogy az MNB választhatott: egy hitellel terhelt céget vesz olcsóbban, de átveszi a hiteleit is, vagy pedig "pusztán" egy ingatlant. Az óvatossággal magyarázta az utóbbi verziót.

Az elnök több veszélyforrást is megnevezett, amelyek pénzügyi instabilitást hozhatnak: az 50-70 dollár közé eső olajár, az EU-ban kialakuló deflációs környezet és recesszió. Matolcsy egy másik megjegyezése szerint Magyarország az uniós gazdaságélénkítés erősítésére azt javasolja, hogy az EU-ban is pénzügyi tranzakciós adót vezessenek be, a Juncker-tervben megcélzott beruházás-élénkítés érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.12.11 14:46

@pro libertate: Meg kell szokni a kormány hazudozásait a birkanyáj félrevezetését.
Személy szerint engem az zavar,milyen alapon sorol engem is a kormány a 2 264 730 személy közé, miért próbál hülyének nézni.
Azt tudjuk,hogy az év végi statisztika szépítésére szükség van minden fillérre,a birkák félere vezetésére mindent fel lehet használni ,de a 2 264 730 személyen kívül még élünk egy páran olyanok is akik nem hülyék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2014.12.11 09:32

Matolcsi és bandája szándékosan elbaxta a forintot,majd eladta azt a devizahiteleseknek horribilis áron.A pontos nyereség ismeretlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.12.11 09:25

@Bow-11Mano:
Megvédeni?? Fizikailag az olajszőkítőkre gondolsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bow-11Mano, 2014.12.11 09:19

Matolcsy a nyereségen jól bevásárol az alapítványának,amúgy is számolatlanul szórja az állam pénzét ingatlanokra és egyéb luxus tárgyak vásárlására. Ez a kormányzat annyira alattomos és pofátlan, hogy képes lesz a most már 50 %-ban a Magyar Állam tulajdonát képező bankokban elhelyezett megtakarításokat is, a MANYUP pénzekhez hasonlóan, minden áron " megvédeni " . Unortodoxiában ez is lehetséges.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2014.12.11 08:18

136 milliárdot kerestek, és még büszkélkednek is vele!
Miközben normális gazdaságpolitikusok évek óta hangoztatják, hogy a devizahitelek forintosításának terheit harmadolva - a hitelt felvevőknek, a bankoknak és az államnak kellene felvállalniuk. A bankokból a kormány a különadókkal és a bankelszámoltatással már ezt az összeget jócskán kivette. A hitelesek mos éppen a piaci árfolyam feletti átváltással, meg az árfolyamveszteség bebetonozása miatt szívnak, ők (leginkább) ugyancsak harmadrész felett teljesítenek. Az állam meg semmit nem tesz a dologhoz, sőt még nyerészkedik is rajta.
Hullarablók, hiénák!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html