BUX
39006

Matolcsy-csapás a gazdaságra - de mit kezdünk a nyugdíj-reálhozammal?

A korábban gondoltnál is jobban akadályozta a belföldi kereslet emelkedését a helytelenül megválasztott gazdaságpolitika a GKI szerint.

Domokos László, 2011. szeptember 1. csütörtök, 06:10

A gyenge belföldi kereslet nehezíti a költségvetési célok elérését, ugyanakkor javítja a külső egyensúlyt és visszafogja az inflációt − állapította meg a GKI legújabb előrejelzésében.

A kutatók szerint a korábban gondoltnál is jobban akadályozta a belföldi kereslet emelkedését a helytelenül megválasztott gazdaságpolitika. A csak a magas jövedelműek körében emelkedő reálbér nem növelte a fogyasztást, a válságadók pedig a cégek folyó és beruházási keresletét, illetve hitelfelvételi lehetőségét fogták vissza. A jelzáloghitelesek illúziókba ringatása és a probléma folyamatos görgetése egyelőre csak tartósítja a gondokat. A jogbizonytalanság és az előreláthatóság hiánya is közrejátszik abban, hogy az első negyedévben több működőtőke távozott az országból, mint amennyi bejött − vélik a kutatók.

A GKI számításai szerint ha marad a második félévben a 240 forint körüli frankárfolyam, 200-250 milliárd forinttal nőhetnek a lakosság hiteltörlesztési terhei − ez a magánnyugdíjpénztárak által kifizetett reálhozamhoz fogható összeg. Ez viszont azt jelenti, hogy a fogyasztás várt emelkedése minden bizonnyal elmarad.

 

Prognózis 2011-re (változás, %)GDP1,7Ipari termelés5,0Beruházás−2,0Kiskerforgalom0,5Kivitel14,0Behozatal13,5Külkermérleg (Mrd euró)6,6Euró árfolyama (forint)270,0Áht hiánya (pénzforgalmi, Mrd Ft)1190,0Bruttó átlagkereset4,0Fogyasztói árak3,8Munkanélküliség (dec.,%)11,0